Superhjältar stal showen

PROFFSIGT. De här gatudansande tjejerna bjöd på en fartfylld show till inhemsk popmusik och till Alexandra Pekanpalos tuffa koreografi. Bild: Petra Lind

Dansskolan Taidetehtaan tanssikoulu firade i helgen tio verksamma år med tre hejdundrande shower i Avanti-salen. Temat för föreställningarna var "Med kärlek & anarki".

Publiken bjöds på summa nitton varierande nummer och på scenen sågs skickliga dansare ur en rad olika genrer. Nutidsdansen fanns med på ett hörn liksom jazzen och baletten, och speciellt glädjande var att också många dansglada killar fanns med.

Taidetehtaan tanssikoulu har satsat extra mycket på att locka pojkar med i verksamheten och många har funnit sin nisch speciellt inom breakdancen. Ett verkligt tufft – superhjältecoolt – nummer bjöd gruppen om sju grabbar som robotrörde sig, dansade och breakade till låten Daft Punk Medley. Roope Ryöppys koreografi imponerade i de unga dansarnas kaxiga utförande.

– Ungefär 150 killar dansar hos oss per år och det är en stor mängd. Vi hör till dansskolorna i Finland som lockar flest dansande killar, men så har vi också satsar på att hålla i gång också små grupper och fokuserat på att utbilda lärarna, säger rektor Hanne Kauppinen.

Största delen av pojkarna fastnar för breakdance, men många gillar också gatudans och modern dans. Ett prov på det sistnämnda fick åskådarna se prov på i jubileumsshowens oerhört vackra slutnummer Sodassa ja rakkaudessa. Gruppen om killar och tjejer formades av dansskolans längst hunna utövare av modern dans medan rektor Kauppinen stod för den dramatiska och berörande koreografin.

Populär hobby

Totalt har skolan nästan 1 000 elever, eller cirka tvåhundra till om man räknar med olika kortvarigare kurser, och av dem är de vuxnas antal ungefär lika många som pojkarnas. Vuxna är också den grupp av dansare som ökat mest under de senaste åren.

– Antalet vuxna hobbydansare har ökat mycket speciellt under de tre senaste åren. Jag tror att det numera är vanligt att vuxna har mångsidiga hobbyer och modigt och gärna testar på olika grenar, säger Hanne Kauppinen.

Ungdomarna och barnen var ändå i huvudrollen under jubileumsshowen och det ena fartfyllda numret efter det andra dukades upp. Musiken har förstås en central roll och koreografierna var byggda kring allt från inhemska rockare à la Apulanta via Chisu vidare till världsstjärnor som Beyoncé, Ellie Golding och popikoner som Michael Jackson.

Låtar, koreografier och scenkostymer var genomgående väl sammansvetsade och imponerade gjorde till exempel tjejerna i numret To B som handlade om att våga vara den man är. Julia Gustafsson hade format en tankeväckande helhet där dansarna "kläcktes" ur svarta sopsäckar för att sedan en efter en hitta sin egen stil. En eloge går till ljusdesignern Aleksi Hakala och ljudansvariga Miro Mantere som lyfte showen ytterligare ett snäpp.

Planeringen inför nästa dansföreställning i vår har redan börjat. Taidetehtaan Tansskoulu fortsätter tioårsfirandet samtidigt som Finland fyller 100.

Klicka här och se videon.

FAKTA

Taidetehtaan Tanssikoulu

Grundades 2007 av magistern i dansvetenskap, Hanne Kauppinen, som också fungerar som skolans rektor, lärare och konstnärliga ledare.

Verkade till en början i Borgågården där Carita Hoyers dansskola Street Dance World tidigare fungerade.

Hösten 2007 flyttade dansskolan till Konstfabriken för att under byggnadens ombyggnad verka i flera salar inne i centrum fram till 2012 då nuvarande Konstfabriken var klar.

Under det senaste året har skolan haft cirka 1 200 elever och 16–17 lärare.

Mer läsning