Stunder tolkade av unga konstnärer

Fem unga hobbymålare från konstnärsgruppen Tuiske ställer ut en samling akrylmålningar och keramik på temat Stunder i Galleri Hörnan.

Naturen, djuren och människan är närvarande i många av konstnärsgruppen Tuiskes alster som just nu visas i Galleri Hörnan i Konstfabriken. Stunder heter utställningen där hobbymålarna Oscar Holmström, Tapio Kahela, Silja Miikulainen, Elmeri Ruotsalainen och Valerie Åsnabrygg gett utlopp för sin syn på livets olika sidor.

Under ledning av bildkonstnärerna Nelli Nio och Saara Piispa har de unga målarna sedan hösten samlats i Konstfabriken en gång i veckan för skapande arbete.

– Temat har varit fritt och alla har fått skapa med valfri teknik. Jag är förbluffad av det fina slutresultatet, här finns både akrylmålningar och keramik, säger Piispa.

Djurisk är bland annat Valerie Åsnabryggs färgstarka målning Kurkkaus där en förskrämd, eller kanske bara nyfiken, panda kikar fram bakom några prunkande ängsblomster.

Temat har varit fritt och alla har fått skapa med valfri teknik.

– Man kan säga att pandan reflekterar min personlighet, jag är kanske lite spänd i vissa situationer och observerar snarare än deltar.

Djungeltid

Åsnabrygg bidrag till utställningen består av fyra akrylmålningar, och i akryl är också Silja Miikkulainens tavlor. Lusten till äventyr och spänning har hon målat i tavla Meeting in the Jungle föreställande en frodig djungel, fylld av olika slas färggranna fantasiblomster. Miikkulainen rör sig på gränsen till det realistiska, men tigrarna som tassar fram på djungelbädd drar också mot det grafiska uttrycket.

– Jag är väldigt förtjust i naturdokumentärer på teve och därifrån har jag fått inspirationen till att måla djur och natur, säger hon.

Konsten hjälpte mig hitta den glada tråden inuti mig, glädjen som jag hade tappat.

Elmeri Ruotsalainen rör sig däremot i en abstraktare och väldigt detaljerad värld. I sina målningar bearbetar han och berättar om sitt eget liv och de svårigheter han mött. Ruotsalainen har lidit av depression men mår nu bättre; den processen syns också i hans målningar som gradvis går mot ett ljusare uttryck som i hans personliga favorit Maailmasta ei löydy rauhaa.

Perspektiv

– Konsten har gett mig perspektiv på min sjukdom. Ursprungligen såg jag inte målningarna som uttryck för mitt liv, men när de alla var klara insåg jag att det hjälpt mig att hitta den glada tråden inuti mig, glädjen som jag hade tappat.

Människa och identitet är också någonting som Oscar Holmström utforskat i sina alster. Med starka färger tolkar han bland annat kvinnlig styrka i effektfulla verket Se sanoo et se tarvii aikaa utförd i akryl på papper. Samma teknik har han också använt i den sorgsna tomtefiguren i tavlan Jouluyö, juhlayö.

Tapio Kahela lyfter fram skönheten i livet sorgliga och tråkiga stunder. Ödslig och vacker är hans akrylmålning på papper Pohjoinen tundra där ett grånat pörte omsluts av en natthimmel fylld av norrsken.

Saara Piispa och Nelli Nio hoppas att Tuiske-gruppen får en fortsättning i höst så att flera unga, hugade hobbykonstnärer får en chans att uttrycka sig via konsten. De två senaste åren har verksamheten drivits med projektstöd från det nationella projektet Stormvind som stöder konstfostran för unga i åldern 12–29.

Utställningen Stunder med konstgruppen Tuiske pågår i Galleri Hörnan i Konstfabriken till och med den 5 juni.