Stugan där sinnet vilar

VERANDA. Lovisafotografen Mimosa Elo ställer ut en serie fotografier i silvergelatin på Gumbostrand Konst & Form. Inspirationen har hon funnit i släktens stuga där hon tillbringat alla sina somrar. Bild: Kristoffer Åberg

Lovisafotografen Mimosa Elo ställer ut en serie finstämda silvergelatinfotografier på Gumbostrand Konst & Form.

Cottage still life heter serien av fotografier där Mimosa Elo utforskar kopplingen mellan det fysiska rummet och henne egen inre värld. De utställda bilderna utgör bara en del av fotoprojektet som är ständigt pågående, i tid och rum kan man kanske tillägga.

Utgångspunkten för Elos bilder hittas i släktens sommarstuga vid havet, där hon tillbringat alla sina somrar. I bilderna tvinnas huset i sig, omgivningarna och föremålen samman till en stilla silverskimrande samling av minnen, rötter och trivsel. Bilderna är utförda med en air av melankoli och tankfullhet, trots att stugan samtidigt fungerar som ett ly där fotografen stundvis kan låta sitt sinne vila.

Mimosa Elos fotoserie fungerar samtidigt som en reflektion av ensamhet och en ändlös räcka av dagdrömmar. Framför allt är bilderna ändå en kärleksförklaring till en magisk plats.

Utställningen Cottage still life är ett led i Konst & Forms satsning Månadens unga konstnär. Den pågår till den 22 april.