Studieliv på skidor passar Lindholm bra

STUDIER OCH IDROTT. Lovisakillen Kevin Lindholm inledde sitt andra läsår på idrottsgymnasiet Åsarna i Sverige. Bild: Tommi Willberg

Hösten 2015 bytte Kevin Lindholm gamla goda Lovisa mot svenska Åsarna och idrottsgymnasiestudier. Han har trivts utmärkt och blickar ivrigt framåt mot den kommande skidsäsongen.

En sex timmars bilfärd norrut från Stockholm. Så hittar man sig till den lilla skidsportsorten Åsarna där 17-åriga Lovisakillen Kevin Lindholm nu för tiden håller hus. I fjol följde han brorsan Remis exempel, packade väskorna och styrde kosan mot en ny hemort och gymnasiestudier på en idrottsinriktad skola. Men till skillnad från storebrodern, som valde Vuokatti, korsade Kevin riksgränsen.

Ett beslut han inte ångrat. Tvärtom.

– Jag har trivts bra, det var lätt att komma in och hitta nya kompisar. Träningarna har gått bra och skola har vi inte så mycket av, berättar Kevin Lindholm.

Lindholm är en av sammanlagt fyra stycken utlänningar, alla finländare skidåkare, som studerar på idrottsgymnasiet.

– Förstås jäklas svenskarna med en ibland, men man måste bara ge tillbaka, säger Lindholm med ett brett leende.

Finlands fotbollslandslag är ett lätt mål för hån och pikar men svenskarnas spel har också haltat på sistone så Lindholm har ammunition att svara med – i god och rejäl anda givetvis.

Färska skidspår

Lindholm har tillbringat de två senaste veckorna i Finland. Först bar det av till Vuokatti där han träffade brorsan och representerade IF Minkens färger i finska cupens premiärhelg. Den här veckan har han laddat sina batterier – och tränat – i Lovisa. Den första snön föll i Finland under veckan och också Åsarna är täckt i vitt.

– De har kört upp en skidbana och det går att åka på natursnö.

Före snön kommer och efter att den på våren smälter består träningen typiskt av löpning och rullskidåkning. Lindholm gör tummen upp åt träningsmiljön runt Åsarna.

– Det är bra träningsmöjligheter. Det finns långa stigar i terrängen där man kan löpa, en bra rullskidbana och så finns fjällen nära, berättar 17-åringen.

Nya rumskompisar

Förra läsåret skulle Lindholm egentligen bo tillsammans med en gammal tävlingskompis. Det blev inte av men han hittade snabbt en ny rumskompis. Svensken han bodde med flyttade ändå ut efter sommaren.

Sedan hände något smått oväntat.

– Jag flyttade ihop med tre alpinisttjejer. Vi hyr ett stort egnahemshus tillsammans, säger Lindholm med ett leende.

Vanligtvis brukar det fungera så att man vid något skede flyttar ihop med en tjej, i stället för med tre stycken, men bevisligen finns undantag.

– Det har funkat bra, jag klarar mig bra med dem. De är trevliga, lugna och koncentrerar sig på idrotten. Det är lite lugnare än då man bor med pojkar, säger längdåkningslöftet.

Talang

Nästa vecka är Kevin i klassrummet eller ute i spåret igen. En vanlig skolvecka börjar med en måndag som tillbringas närmast i klassrummet. Från tisdag till fredag får man sträcka på benen.

– På måndagar har vi vanligtvis lektioner från nio till halv fyra. De andra dagarna blir det en till tre timmar skola mitt på dagen så att man hinner träna på morgonen och på kvällen, berättar Lindholm.

Studierna är uppbyggda så att man ofta tar studenten på fyra år. Undantag finns, men träningsälskande Lindholm kör med fyraårssystemet.

– Man kan ta studenten på tre år men då sitter man mycket mer i klassrummet.

Liksom i fjol hör Lindholm till Skidförbundets Habita-träningsgrupp dit nationens lovande junioridrottare tas ut. Lindholms namn finns i Habitas Lahti-grupp, som är träningsgruppen för idrottare runtom området. Under säsongen blir det en del lägerverksamhet inom Lahti-gruppen men också tillsammans med de nordligare områdens grupper.

I tävlingskalendern finns några helger inprickade. Under säsongens lopp blir det tävlingar mest på hemlandets mark men någon enstaka tävling i Sverige lär det också bli. FM-framgång i januari och mars finns på uppdragslistan.

Mer läsning