Studerande demonstrerar för avgiftsfri utbildning

KOM MED. Bicca Olin, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund hoppas att tusen personer deltar i tisdagens demonstration. Foto: De gröna Bild: SPT/De gröna

På tisdag samlas studerande från hela landet i Helsingfors för att demonstrera. De är upprörda över att medborgarinitiativet för avgiftsfri utbildning på andra stadiet förkastas.

– Det känns som en våt trasa i ansiktet. Efter allt jobb och all den respons vi fått från politiker i kulturutskottet väljer de att fokusera på en detalj, säger Bicca Olin, ordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS.

Olin syftar på riksdagens kulturutskott som i sitt betänkande föreslagit att medborgarinitiativet om avgiftsfri utbildning på andra stadiet ska förkastas. Orsaken är bland annat det krav på en utredning som ingår i medborgarinitiativet. I medborgarinitiativet riktas kravet till riksdagen, fast utredningsarbetet egentligen hör till regeringen.

– Det tyder på ovilja och inte på att det inte skulle finnas några andra alternativ än att förkasta det.

Kan kosta 2 500 euro

År 2017 samlade FSS, flera studerandeförbund, Rädda Barnen och Finlands Föräldraförbund in 53 098 namn för att andra stadiets utbildning, det vill säga gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen, skulle bli helt och hållet avgiftsfria.

– Undervisningen är gratis men materialen kostar. En gymnasiestuderande får uppskattningsvis punga ut med 2 500–2 600 euro per år på material. Man behöver bland annat köpa dator, miniräknare, böcker och e–böcker.

UNGA PÅ BARRIKADERNA. Flera hundra ungdomar deltog i en klimatstrejk i januari i Helsingfors. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT Bild:

För en yrkesstuderande är det betydligt svårare att uppskatta kostnaderna. Det varierar mellan utbildningarna och vissa skolor subventionerar kostnaderna ordentligt medan andra inte gör det.

– På till exempel kocklinjen betalar man själv för sina arbetskläder, arbetsskor, knivar och så vidare. Medan till exempel merkonomlinjen antagligen är den billigaste. Där räcker det oftast med att införskaffa en dator och någon bok.

Summorna kan alltså variera från allt mellan några hundra euro upp till närmare 3 000 euro. Den stora variationen är också en bidragande orsak till att FSS och de andra instanserna ber om en utredning i sitt medborgarinitiativ.

– Vi har inte resurser att göra en utredning på nationell nivå. Vi strävar inte heller efter att nuvarande kostnader bara skulle flyttas över på statens budget, utan vi vill att staten betalar för en utredning.

Med hjälp av en utredning hoppas FSS komma fram till nya hållbara lösningar för materialkostnaderna i gymnasie– och yrkesutbildningen. FSS hoppas bland annat kunna utveckla digitala lösningar och olika former av lånebanker för till exempel verktyg och liknande.

– Det här är viktigt. Upp till en fjärdedel säger att ekonomin varit en stor eller den största orsaken till att de slutat studera på andra stadiet. Många väljer också utbildning utifrån kostnaderna och en del är tvungna att sluta med hobbyer och annat i vardagen för att ha råd, säger Olin.

Hoppas på tusen demonstranter

I och med sportlovet tycker Olin det är svårt att uppskatta hur många som kommer att delta i tisdagens demonstration i Helsingfors.

– En del har sportlov och andra är i skolan, men jag hoppas förstås att närmare tusen deltar.

Med demonstrationen vill de studerande få politikerna att inse att det här är något som måste åtgärdas. Oppositionen stöder redan initiativet om att göra utbildningen på andra stadiet helt avgiftsfri.

– Jag tror och hoppas att det finns tillräckligt mycket viljestyrka för att driva igenom det här trots att kulturutskottet vill förkasta initiativet.

Andra stadiets studerandeförbund, Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Finlands Gymnasistförbund, Yrkesstuderandes Centralförbund, Suomen Opiskelija-Allianssi och Ungdomssektorns takorganisation i Finland – Allians ordnar en demonstration för avgiftsfri utbildning på andra stadiet i Helsingfors.

Demonstrationen ordnas tisdagen den 26 februari klockan 12. Demonstranterna samlas vid Medborgartorget och går sedan till Riksdagshusets trappor. Där hålls tal av studerandeförbundens ordförande och representanter för riksdagsgrupperna. Demonstrationen avslutas klockan 14 då behandlingen av medborgarinitiativet inleds i plenum.

Bland annat Finlands Föräldraförbund, Finlands studerandekårers förbund, Nuorten mielenterveysseura, flera studerandekårer, studentkårer och partiernas ungdomsorganisationer har meddelat att de stöder demonstrationen.

Om medborgarinitiativet faller tror Olin inte att studerandeföreningarna kommer att lämna in ett nytt medborgarinitiativ eftersom det både är tidskrävande och arbetsamt. Däremot är hon övertygad om att förhandlingarna om en utredning och nya lösningar kommer att fortsätta i samband med regeringsförhandlingarna i april.

– Det här är trots allt en ganska liten åtgärd som skulle underlätta vardagen för massor av studerande och deras familjer. Vi vill ge alla studerande samma möjligheter, säger Bicca Olin vid FSS.

Mer läsning