Claes Andersson är borta

AVLIDEN. Författaren och kulturprofilen Claes Andersson blev 82 år gammal. Bild: Arkiv/Evy Nickström

Psykiater, författare, politiker, musiker – Claes Andersson hade många strängar på sin lyra. Under sin livstid jobbade han även på mentalsjukhus i Lovisa. På onsdagen dog han efter en längre tids sjukdom.

Claes Andersson föddes 1937 i Helsingfors i en affärsmannafamilj och utbildade sig till specialistläkare inom psykiatri. Litteratur, musik och idrott var föremål för hans intresse redan i unga år, och det är inte minst som författare han kommit att bli känd för en bred publik. Han debuterade 1962 med diktsamlingen Ventil och hans författarskap kom att kraftigt präglas av hans bakgrund som psykiater.

Även intresset för musik har satt sina spår i hans författarskap. Andersson spelade i ett jazzband som tonåring och kunde så finansiera en del av sina studier som musiker. Med sin orkester – Claes Andersson trio – uppträdde han ännu regelbundet under de sista åren av sitt liv.

Andersson var hela livet en samhällsengagerad person. Grunden till hans politiska aktivitet lades redan i slutet av 1950-talet då han i samband med sina läkarstudier började fundera över hur villkoren kunde vara så olika för olika befolkningsgrupper. Han engagerade sig i vänsterrörelsen och blev 1987 invald i riksdagen för Demokratiska förbundet för Finlands folk (DFFF). Våren 1990 valdes han till ordförande för det då nygrundade Vänsterförbundet och 1995-1998 var han undervisnings- och kulturminister.

Claes Andersson fick ett flertal priser, inte minst för sitt författarskap. Han har bland annat belönats med Statens litteraturpris fyra gånger, han har fått Eino Leino-priset, Tollanderska priset och Svenska Akademiens Finlandspris samt Bellmanpriset, Stig Sjödin-priset och Andersson Gerard Bonniers lyrikpris.

Sedan debuten har Andersson gett ut tjugofyra diktsamlingar, åtta prosaböcker och ett tjugotal skådespel och hörspel.

Mer läsning