Strömmingsmarknaden är i full gång – Pellingefiskare sålde slut på prisbelönt ingefäraströmming

Johanna och Jörgen Kellgren från Pellinge trivs med sin årligen återkommande "semestervecka" som tillbringas i båt vid Salutorget i Helsingfors. Strömmingsmarknaden är ett välkommet avbrott i fiskarnas vardag också om folkströmmarna inte är lika stora som de brukar vara. Bild: Timo Kari

Fiskälskarnas hösthöjdpunkt, den årligen återkommande Strömmingsmarknaden i Helsingfors, är här igen och pågår veckan ut. Förankrade vid Salutorget finns också några östnyländska fiskare som lockar kunder med sina fiskdelikatesser.

Strömmingsmarknaden ordnas på traditionellt sätt på Salutorget i Helsingfors den 4–10 oktober. Eller nästan på traditionellt sätt får man kanske tillägga. På grund av coronavirussituationen är alla extra programnummer bortskalade och i stället uppmanas strömmingsköparna iaktta säkerhetsavstånd när de besöker marknaden.

Marknadsvimlet ser annorlunda ut än vanligt säger Pellingefiskaren Rikhard Tillman som säljer olika slags strömmingsdelikatesser direkt från båten Skumppa; förtöjd på plats 7 vid Salutorgets kaj.

– Det är tredje året som jag själv är på plats på Strömmingsmarknaden. Det har nog inte varit så mycket folk i farten som det brukar, till exempel är alla turister borta, säger Tillman som är fiskare i andra generationen.

Rikhard Tillman tog över Tillmans fisk efter pappa Martin Tillman som började som fiskare och tillverkade olika slags fiskdelikatesser redan på 70-talet. Sonen har inom ramen för företag R. Tillman fortsatt att ta fram läckerheter gjorda på fisk från Pellingevattnen. Med sig på marknaden har han olika slags smaksatta strömmingar.

Det har nog inte varit så mycket folk i farten som det brukar, till exempel är alla turister borta.

Strömming och limpa

– Jag säljer bland annat senapsströmming, kräftströmming och chiliströmming direkt från båten. Skärgårdslimpa säljer vi också, säger Rikhard Tillman.

När kom du till Helsingfors? Och hur lastad med fisk var båten?

– Jag åkte in i fredags, men Skumppa är så liten att strömmingen inte får plats. Så fisken hämtade vid till Helsingfors med bil.

När vi talas vid är det sambon Erica Johansson som sköter handeln i huvudstaden, själv har Tillman fullt upp med att röka fisk hemma på Pellinge – också de vanliga kundernas behov måste förstås tillgodoses även om Strömmingsmarknaden pågår för fullt.

Pellingefiskaren Rikhard Tillman är på Strömmingsmarknaden för tredje året på raken. I tisdags var det sambon Erica Johansson som stod bakom ståndet på Salutorget och sålde chiliströmming och andra godsaker. Bild: Melissa Hyvönen

Marknadsområdet är planerat med så mycket fritt utrymme som möjligt, och säljarna och fiskarna har fått instruktioner om att vara extra noggranna med hygienen när de säljer produkter eller bjuder på smakprov.

– Vi har valt att inte duka fram några smakprov, säger Rikhard Tillman.

Inne på samma linje är Pellingefiskaren Jörgen Kellgren som driver Jörres och Johannas fisk tillsammans med frun Johanna Kellgren.

– Vi brukar inte köra med smakprov, och i synnerhet nu är det inte vettigt att ha folk och köra ner tandpetare i en och samma fiskburk.

Strömmingen med ingefära och lime är ny för Kellgrens i år, Den vann tredje pris på marknaden i kategorin årets fisköverraskning där juryn ger poäng för smak, utseende, doft och konsistens Bild: Timo Kari

Ingefäravinnare

Kellgren är glad. I söndags belönades marknadens läckraste fiskdelikatesser av en proffsjury och med i toppen fanns deras ingefäraströmming – en nyhet för i år. Strömmingen med smak av ingefära och lime fick tredje pris i kategorin årets fisköverraskning.

– Idén kom från de populära ingefärashotsen som folk dricker för att inte bli förkylda. Så det är väl extra hälsosamt att äta vår ingefäraströmming, säger Jörgen Kellgren.

Det är Kellgrens uppenbarligen inte ensamma om att tycka eftersom alla burkar med ingefäraströmming var sålda redan på tisdagsförmiddagen.

Hur skulle du beskriva smaken?

– Den har en bra balans mellan styrka och sötma. På grund av limen så blir ingefäran inte skarp i smaken, utan strömmingen får en kiva smak.

Kellgrens flerfaldigt prisvinnande chiliströmming finns det förstås också många burkar av i kylrummen på Elin som står förtöjd på kajplats två. Chiliströmmingen säljer bra, medan den traditionella kryddfisken och saltströmmingen kräver en viss sorts köpare och kanske inte har lika stor åtgång som förut.

På grund av limen så blir ingefäran inte skarp i smaken, utan strömmingen får en kiva smak.

Gaffelfäbless

– Kryddfisken och saltströmmingen upplevs kanske som svårare av yngre kunder. De vill slippa putsa fisken utan plockar den hellre med gaffel direkt ut burken och sätter på smörgåsen eller äter med potatis, säger Jörgen Kellgren.

Kellgrens bor på båten så länge som strömmingsmarknaden pågår och det är något av en höjdpunkt på året – "en veckas semester i Helsingfors" som de brukar skämta om. Efter det återvänder de hem till Pellinge och kör i gång förberedelserna inför följande högsäsong: julmarknaderna.

Cirka trettio fiskare från olika håll i landet deltar i årets Strömmingsmarknad i Helsingfors. Dignande stånd med läckerheter bara väntar på att besökarna ska hitta fram tryggt – coronarutinerna fungerar också på Salutorget. Bild: Timo Kari

– Julen är redan nära. Få se nu var vi ska sälja vår fisk, i veckan blev det ju klart att till exempel Konstfabrikens julmarknad inte ordnas i år, säger Jörgen Kellgren.

Cirka trettio fiskare från olika håll i Finland deltar i strömmingsmarknaden. Från Östnyland deltar också Magnus Nyholm från Pellinge, Tanja Åkerfelt från Åkerfelts fisk i Sibbo, Hannu Hellsten från Pyttis, som fick andra pris för sin kryddfisk, samt Kotkafiskaren Holger Sjögren. Den sist nämnda kom tvåa i kategorin fisköverraskning med sin rosépepparströmming.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors har ordnats sedan 1743 är ett av landets äldsta publikevenemang. Marknaden pågår till och med den 10 oktober.