Strömmat, uppskjutet och inhiberat – konsertprogrammet i december organiseras om

På Sibbo kommuns Youtube-kanal kan man se jazzorkestern UMO uppträda live. Bild: Heikki Kynsijärvi

Borgånejdens musikinstitut hade en lång rad konserter inbokade under de närmaste veckorna före jul. På grund av coronaläget flyttas flera konserter framåt, vissa strömmas till glädje för publiken och några inhiberas.

Musikinstitutets rektor Felix von Willebrand är den första ett beklaga att musikinstitutet måste inhibera en del av de jultida konserterna. Till exempel tvingas man skjuta upp konserten med den stora symfoniorkestern, Borgå Symfoni, på grund av de strängare coronarestriktionerna i Nyland.

– Symfonikonsertens planerade antal musiker var cirka femtio. Vi försöker flytta konserten som eleverna ivrigt har väntat på till musikinstitutets avslutningskonsert våren 2021, säger von Willebrand i ett pressmeddelande.

Tanken är ge konserten i vår i stället.

En del av konserterna som musikinstitutet arrangerar strömmas som direktsändningar eller visas senare. Det öppnar upp för musikupplevelser för publiken och ger också musikerna möjlighet att uppträda – på lite annorlunda vis visserligen.

Lördagens konsert (28 november) i Konsthallen med gitarrduon WE hör till de som strömmas. Konserten kör i gång kl. 18 och är ett led i serien Toner i Konsthallen.

Jazzorkestern UMO med solisten Annimaria Rinne uppträder i Kabelfarbiken i Helsingfors på torsdag (3 december) och med start kl. 19 kan konserten ses i direktsändning via Sibbo kommuns Youtube-kanal. Temat är filmmusik från 1920–1950-talets Broadway. Konserten finns till påseende till och med den 10 december.

Närmare uppgifter om konserter som strömmas finns på musikinstitutets webbplats.

En del av konserterna flyttas till en senare tidpunkt. Till exempel konserten Havsbris som en stråkkvartett skulle framför i Pernå kyrka flyttas till våren 2021. Julkonserten Joulutarina som var inbokad i Konstfabriken skjuts fram med ett år.

Mer läsning