Strömfors satsar på historia och rekreation

Efter att de sista industriarbetsplatserna i Strömfors bruk nyligen försvann håller orten på att omvandlas till en sansad och stilfull rekreationspark för både barnfamiljer, arbetsteam och historiskt intresserade gäster. Det går inte att ta miste på byandan bland dem som numera jobbar på bruket.

Eftersom friherre Johan Creutz grundade den första stångjärnssmedjan i Strömfors redan år 1695 känns det helt rätt att det fortfarande åtminstone finns en fungerande smedja på orten.

Bysmeden Tiia-Riitta Lahti gläder sig över att få besökare i smedjan som hon hyr av Lovisa stad.

– Här kan besökarna få en inblick i det mer traditionella smideshantverket som nog ser lättare ut än det i verkligheten är, berättar Tiia-Riitta Lahti. Själv håller jag fortfarande på och lär mig nya saker varje dag fastän jag har dubbelexamen både som metallartisan och svetsare.

Tiia-Riitta Lahti har alltid varit intresserad av att göra saker med sina händer, och redan som liten såg hon sin pappa jobba i sin egen metallverkstad.

– Då kunde jag skämta om att min pappa var Stålmannen.

Både reparationsjobb och egna föremål

Tiia-Riitta Lahti utför bland annat olika reparationsjobb för de lokala ortsborna, men framställer också egna bruksföremål. I bland kan det vara frågan om större reparationsarbeten som till exempel ett metallräcke för en gård eller trappa.

– En gång ville en kund ha ett metallbord som skulle passa ihop med en barstol. I sådana fall får man verkligen tänka efter noga hur det ska göras på bästa sätt. Det måste ju vara hållbart i fall någon skulle falla på bordet. Då tänkte jag att man kanske också borde kunna tänka som en ingenjör och göra hållfasthetsberäkningar.

Tiia-Riitta Lahti tar också gärna emot hela arbetsteam som besöker Strömfors för att ha en gemensam rekreationsdag i arbetshälsans tecken. Då får människorna tillverka något med sina egna händer invid en traditionell ässja, och uppleva ett material som är över 1000 grader varmt.

– Ofta blir människorna förvånade över hur tungt det är att till exempel hålla i hammaren eller smidesstängerna.

Järnladyn Virginia och fryntliga Amanda

I den välbevarade bruksmiljön i Strömfors finns också flera andra ställen som är värda att besöka. Ett bra sätt att bekanta sig med bruket är att göra en rundvandring med Marjut Ståhls, som är legitimerad guide och också jobbat mycket som skådespelare och sångare. Ståhls är kanske mest känd i rollen som järnladyn Virginia af Forselles som drev järnbruket i slutet av 1700-talet efter sin mans död.

– Jag märkte i något skede att det var lättare för barnatt närma sig en mer folklig och gladlynt karaktär än den mer strikta Virginia. Det var då som fiskarhustrun Amanda Andersson dök upp.

Karaktären Amanda kan berätta om Strömfors på ett informellt sätt och tar ibland också fram sitt munspel. Hon känner till skvallret på orten och är inte heller rädd för att göra bort sig lite.

Marjut Ståhls uppträder gärna också helt som sig själv, till exempel när det behövs en konferencier eller en sångare på något evenemang. Hennes musik kan man bekanta sig med både på Youtube och på hennes webbplats marjut.fi. Just nu planerar Marjut Ståhls också en kurs i sånglyrik.

Det är kanske typiskt för den nya typen av bruksföretagare som Marjut Ståhls och Tiia-Riitta Lahti representerar att de har flera järn i elden. Både fungerar vid sidan av sitt egentliga jobb i bland som lärare eller handledare, till exempel på medborgarinstitutet, och båda tar gärna emot grupper från olika organisationer.

– Ibland kan det också vara någon församling som vill ha ett extra programnummer, men den gamla träkyrkan här på bruket är ju intressant för vem som helst.

Både Tiia-Maria Lahti och Marjut Ståhls har dessutom en nära relation till den stora vattenhammare som för närvarande håller på att repareras i Strömfors. Egentligen är det inte själva hammaren som är trasig utan det vattensystem av trä som får hammaren att röra på sig.

Trädelarna har murknat och därför måste en stor del av marken under hammaren grävas upp. Men när vattenhammaren är reparerad så blir det Tiia-Maria Lahtis jobb att ha hand om den. Och Marjut Ståhls kommer förstås gärna och berättar om vattenhammaren, antingen som Amanda eller Virginia af Forselles.

Här finns mera information om sevärdheter, restauranger och evenemang i Strömfors: http://stromforsinruukki.com/, ww.visitloviisa.fi/sv/info/flerteman/stromforsbruk, marjut.fi