Strålande sol vid Molnträsk lockar besökare

FART. Simsskolan bestod av både simning i Molnträsk och lek på torra land Bild: Daniel Andersson

En solig sommardag är det full rulle vid badstranden Molnträsk i Sibbo där både simskola, soldyrkare och byggnadsarbetare får plats.

– Vi har nog en sommarstuga som vi oftast är på, och då simmar vi där. Men, vi besöker också Molnträsk, vi har faktiskt varit här varje sommar i fyrtio år, berättar Pentti Sorsa från Kervo som sitter och njuter av sommarvärmen tillsammans med fru Tuija.

Sorsa var en av många som hade passat på att ta en stranddag fredagens soliga väder till ära. Han tycker att stämningen på stranden vid Molnträsk är det som gör stället värt att besöka. Han har uppfattat många olika språk på stranden.

– Finska, svenska, engelska och estniska har jag åtminstone hört här.

Förändringens vind

Stranden Molnträsk ägs av Sibbo kommun, men verksamheten drivs av idrottsföreningen Sibbo-Vargarna. Föreningssekreterare Staffan Ahlberg berättar att mycket är på gång.

– Det stora som händer just nu är att vi håller på att bygga en stor ny toalettbyggnad.

Tidigare fanns vi Molnträsk en toalettvagn som inte fyllde sitt syfte.

– Nu blir det en ändamålsenlig och rymlig byggnad.

Ahlberg berättar att i den nya byggnaden kommer det att finnas bland annat en toalett för funktionshindrade. Än så länge är toalettbyggnaden ändå bara en byggarbetsplats där endast grundstommen är färdig. Det återstår att se om tidsplanen, enligt vilken byggnaden ska bli klar under sommaren, håller. Under tiden får besökarna nöja sig med mer provisoriska toalettlösningar.

Aktiviteter lockar

När klockan slog tolv på fredagen var besökarantalet stort på stranden vid Molnträsk. Veronica Broberg är en av dem som sitter och njuter på en picknickfilt.

– Jag har tre barn som deltar i simskolan, så det har varit många dagar på stranden, säger hon och tittar glatt ut mot vattnet där barnen plaskar.

Vad hör till måstena i badstrandspackningen?

– Ordentligt med mat måste man ha, men framför allt torra kläder för barnen, det är nog det absolut viktigaste.

Även om fredagens väder föll badstrandsgästerna i smaken var början av veckan ostadig. Broberg konstaterar skämtsamt att det är skönt att familjen på fredagen inte behövt ta med sig yllestrumpor. Enligt simskolläraren vid Molnträsk, Maria Sundman, är ändå vädret ovanligt bra i år.

– Vattnet är faktiskt varmare än vanligt, och det har inte regnat så mycket som det gjorde i fjol.

Simskola har ordnats i många år vid Molnträsk, och för Maria Sundman är det ett speciellt år.

– Jag firar faktiskt tjugoårsjubileum som lärare.

Maria Sundman har under sin karriär samlat på sig en gedigen erfarenhet, och har dessutom sett hur de ungas simkunskaper förändrats.

– Jag tycker nog att det blivit bättre med de grundläggande simfärdigheterna, många barn kan simma. Men, det som jag noterat är att det är färre som fortsätter med simning på mer avancerad nivå, och genomför de högre simproven, såsom simmagister och primusmagister.

Sundman förklarar att lekmomenten är viktiga i simskolan, och medan vi pratar plaskar barnen energiskt omkring och leker tafatt i vattnet.

– Det ska vara roligt att gå i simskola, och man måste få leka i vattnet. Den här gruppen är en fortsättningsgrupp och de kan nog egentligen simma, men oftast tycker de att det är roligare att bara leka. Men vi tränar nog också, och under de tio dagar som simskolan pågår får barnen avlägga prestationsprov.

Lekar roliga

– Vattnet når mig ända upp hit, säger Axel Broberg.

– Det når mig hit! kontrar Anton Wiik.

Snart står den fem barn stora simskolegruppen, som nyss kommit upp från vattnet för att leka lekar, med händerna illustrativt placerade i brösthöjd för att visa hur högt vattnet når dem.

– För att få omväxling varvar vi simningen med lite lek på gräsmattan. Men i dag är hettan så intensiv att vi fått välja lite lugnare lekar, förklarar lekledare Jessica Jokinen medan barnen springer runt.

– Min favoritlek är Knuten, säger Axel Broberg, och får medhåll av de andra. Anton Wiik konstaterar att leken Kinamuren också är rolig. Alla barnen berättar att de tidigare år också deltagit i simskolan, och att de tyckt att programmet varit roligt.

– Jag har lärt mig att stå på händerna i vattnet, det är häftigt, berättar Amos Nysten medan de andra barnen stämmer in i omdömet.

Molnträsk är ett naturskyddsområde som ligger i Söderkulla, strax norr om Söderkulla gård.

Molnträskets södra strand är reserverad för hundar som vill simma.

Parkeringen vid Molnträsk kostar fem euro och har öppet 25.5 - 31.7 mellan kl. 08.-22 och 31.7 - 13.8 kl. 08-21

Kaféet har öppet 11-19

För tillfället finns endast komposttoaletter, men en ny toalettbyggnad håller på att byggas

Molnträsk var Sibbos första naturskyddade område, då det fredades på femtiotalet.

Mer läsning