Storyn styr hans serier

SERIEEXPO. Borgåbon Richard Jensen är aktuell med en serieutställning i Söderkulla bibliotek. Tidigare i år kom han ut med albumet The story of Angut och utdrag ur boken hänger på bibbaväggarna till och med februari. Bild: Kristoffer Åberg

Ett snabbt möte i ett danskt lokaltåg för många år sedan ligger som grund för illustratören Richard Jensens seriealbum The story of Angut som utkom tidigare i år. Nu ställer han ut valda delar på Söderkulla bibliotek.

Berättelsen står i centrum för Richard Jensens (f. 1984) serienovell The story of Angut. Den mörka storyn som intrigen bottnar i har länge legat och grott i hans undermedvetna.

– Jag fick höra historien av en slump. Jag träffade en grönländsk man på ett lokaltåg i Danmark och under den korta resan berättade han sin livshistoria för mig.

Det där korta mötet fungerar som upptakten till seriealbumets berättelse: läsaren får också träffa den flaskhalsande, hemlösa inuiten och höra hans tragiska historia.

På senare år har det varit mycket diskussion i Danmark om grönländska barn som, för inte så väldigt länge sedan, ännu systematiskt tvångsplacerades i fosterfamiljer i Danmark. Det är inte heller första gången som temat tas upp inom den kulturella sfären, tänk en Peter Høeg och hans Smilla med känsla för snö.

Jag fick höra historien av en slump.

Richard Jensens story är varken finstämd eller sorgesamt vacker, så där som Høegs roman, utan den går så att säga pang på utan att väja för den brutala verklighet som möter inuitpojken Angut i hans nya, danska kontext – en han inte valt själv.

Utanförskap

Anguts grönländska mamma kan inte ta hand om honom och pojken placeras i en familj ute på danska vischan. Men han får inte bo i huset med resten av familjen och inte heller äta middag med dem, i stället sätts han i arbete, utan lön visar det sig.

DYSTER SERIE. Richard Jensen berättar att mörk historia om en inuitpojke som tvångsplaceras i Danmark och möter en krass och ogillande omgivning. Bild: Kristoffer Åberg

En gnagande saknad, en förlorad barndom, ett missbrukat förtroende, en ständig kamp, ett liv i utanförskap – det är en dystert levnadslott som Richard Jensen målar upp, effektfull i svartvitt med cyan som enda effektfärg, ett öde som skrivs i korta och kraftiga formuleringar.

The story of Angut ger en väldigt mörk bild av Danmarks historia men problematiken i sig ligger inte i det förgångna: fortfarande hamnar folk i kläm på grund av hudfärg, etnicitet eller religionssyn, både i Danmark men också i övriga Europa.

Ursprungligen hade Richard Jensen tänkt skapa ett seriealbum format av flera olika berättelser, men mycket snart insåg han att den hemlösa inuitens livshistoria krävde mycket plats för att ges rättvisa.

– Viktigt var också upplevelsen, mötet med en medmänniska. Det betydde mycket för mig, säger Jensen.

Samtidigt ville han också skriva en generell historia om hur det kan gå för personer som råkar ut för övertramp i sina familjer och som, i det här fallet, trakasseras via ett myndighetssystem.

Viktigt var också upplevelsen, mötet med en medmänniska.

Serier och annat

Richard Jensens utställning på Söderkulla bibliotek formas dels av utdrag ut seriealbumet, dels av enskilda affischer som den frilansande illustratören och formgivaren gjort. Liksom alla andra seriekonstnärer som ställt ut på bibban har också Jensen fått lämna ett permanent spår i trappuppgången. Ett nervigt uppdrag visar det sig.

VARIERAT. Utställningen på Söderkulla bibliotek omfattar också några affischer. Bild: Kristoffer Åberg

– Jag har aldrig tidigare gjort en väggmålning. Det kändes ganska skrämmande att måla ett av mina affischmotiv på en plats som omringas av verk målade av etablerade och verkligt skickliga seriekonstnärer.

Jensens första album The Apartment kom 2015 och var samtidigt hans slutarbete från den grafiska linjen vid yrkeshögskolan Inveon. Före det var serier snarast någonting han läste, inte skapade själv, men nu har han de facto sitt tredje seriealbum under arbete.

– Jag vill inte avslöja vad albumet handlar om men också här är själva berättelsen central. Seriehantverket i sig är inte lika intressant för mig, säger Jensen som också har en bakgrund inom de litterära subkulturernas Köpenhamn.

Richard Jensen har tidigare ställt ut installationer och teckningar bland annat i Köpenhamn och på olika håll i Finland. Just nu är han aktuell med en grupputställning i Kuopio med seriekollektivet Kutikuti.

Den som vill ha tag på ett exemplar av The story of Angut kan söka sig till Konstfabriken i Borgå. Albumet finns också till salu på en rad andra platser i Finland samt bland annat i Tyskland, Spanien och Australien.

Richard Jensens utställning på Söderkulla bibliotek pågår till den 9 februari 2018.