Stort myndighetssamarbete mot United Brotherhood kulminerade i förra veckans polisoperationer

Enligt Centralkriminalpolisen har ett omfattande myndighetssamarbete mot den kriminella organisationen United Brotherhood pågått sedan juni 2018. Foto: Sören Jonsson/SPT Bild: Sören Jonsson/SPT

Centralkriminalpolisen har lett ett omfattande myndighetssamarbete mot den kriminella organisationen United Brotherhood sedan juni 2018. Tillslaget i Borgå för några dagar sedan var en del av arbetet.

Förra veckans polisoperationer och husrannsakningar på olika håll i Finland var en del av ett omfattande myndighetssamarbete mot den kriminella organisationen United Brotherhood och dess underavdelning Bad Union. Det meddelade Centralkriminalpolisen (CKP) på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Under en dryg vecka har polisoperationer genomförts i Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Lahtis, Joensuu, Vanda, Borgå, Tusby och Helsingfors.

– Vid husrannsakningarna har vi hittat flera skjutvapen. Dessutom beslagtogs narkotika på flera platser, säger kriminalinspektör Ari Lahtela från CKP i ett pressmeddelande.

Lahtela var myndighetssamarbetets allmänna ledare.

Många myndigheter med

Myndighetssamarbetet som ledde till polisoperationerna började redan i juni 2018. Utöver CKP har alla polisinrättningar i Finland, Polisstyrelsen, Tullen, Brottspåföljdsmyndigheten, Riksåklagarämbetet och Gränsbevakningsväsendet deltagit i myndighetssamarbetet.

Även Europeiska polisbyrån (Europol) och myndigheter i Spanien, Estland, Litauen, Nederländerna och Colombia har varit med i samarbetet.

Enligt Ari Lahtela valdes United Brotherhood som mål för insatsen eftersom myndigheterna bedömer att organisationen är den mest skadliga kriminella grupperingen i Finland. Bedömningen baserar sig bland annat på antalet våldsbrott som United Brotherhoods medlemmat gjort sig skyldiga till.

Narkotika, våld, skjutvapen

Ett flertal av United Brotherhoods och Bad Unions medlemmar misstänks bland annat för grova narkotikabrott, våldsbrott och olika slags ekonomiska brott. På måndagen var 21 personer häktade som ett resultat av myndighetsoperationerna, enligt Lahtela.

Under ett drygt år har nästan 160 vapen beslagtagits från United Brotherhood, bland dem många automatvapen. Utöver det har ungefär 55 kilogram narkotika, närmare bestämt amfetamin, metamfetamin, kokain, hasch och marijuana beslagtagits.

I februari beslagtog dessutom Polisinrättningen i Tavastland och Tullen 150 000 ecstasytabletter i en privat bostad i Lahtis.

Enligt polisens beräkningar har myndigheterna omhändertagit vinning från brott till ett värde på 2,6 miljoner euro under den 15 månader långa operationen.