Stort intresse för lägenheter i nytt husbolag

Sida vid sida. Nybyggets ena gavel blir mellan metodistkyrkans hus och det så kallade Etolahuset på Mannerheimgatan. Bild:

Förhandsförsäljningen av lägenheter i bostadsaktiebolaget Porvoon Maria, som planeras i det så kallade Etolakvarteret i centrum av Borgå, går bra. Fortsätter det så här kan förarbetena på tomten inledas redan i sommar och huset stå klart 2019.

Efter en paus på fyra år har byggbolaget Lemminkäinen inlett förhandsmarknadsföring för ett bostadsbolag i Etolakvarteret på Mannerheimgatan. Man gjorde ett tidigare försök 2013, men då väckte inte de kommande bostäderna tillräckligt intresse och projektet lades på is.

Förhandsförsäljningen sköts dels av Lemminkäinen själv, dels av fastighetsförmedlaren Kiinteistömaailma i Borgå.

Förhandsförsäljningen av bostäderna pågår.

Huset byggs i fyra våningar.

I det finns 41 bostäder i storlek från 33 kvadratmeter till 120 kvadratmeter.

Det finns sexton olika planlösningar för lägenheterna.

– Det har varit stort intresse för lägenheterna, både hos oss och hos förmedlaren, och några har redan reserverat en bostad i huset, säger Riikka Korkia-Aho som ansvarar för bostadsförsäljningen på Lemminkäinen.

I bostadshuset, som byggs i fyra våningar, kommer det att finnas 41 bostäder. Än är det ändå inte hugget i sten att huset byggs – för att byggbolaget ska fatta beslut om att bygga krävs att tillräckligt många lägenheter sålts på förhand.

Riikka Korkia-Aho är ändå hoppfull.

– Det ser bra ut, men flera bostäder måste ändå reserveras för att det ska bli byggstart.

Går det vägen så kan beslutet tas ännu i vår, och arbetena på tomten börja i sommar. Enligt den tidtabellen börjar själva byggandet i slutet av året och då står huset klart 2019.

– Men det beror helt på intresset, säger Korkia-Aho.

Etolahuset heter Frans

Bostadsbolaget Asunto Oy Maria marknadsförs nu i precis samma form som för fyra år sedan. Huset blir L-format och byggs mellan Linnankoskigatan och Mannerheimgatan, runt det så kallade Etolahuset som Lemminkäinen i dag äger.

Det gamla huset vid Mannerheimgatan där Etola verkade är skyddat, men Lemminkäinen har planer för det också, så småningom. Meningen är att också det gamla huset ska förvandlas till ett bostadsaktiebolag, med namnet Porvoon Frans.

– Bostadsaktiebolaget Maria byggs först, sedan ser vi här det blir aktuellt att renovera och bygga om det gamla huset. Det är bra att det finns både gammalt och nytt i samma kvarter, tycker Riikka Korkia-Aho.

De två bostadsbolagen kommer att finnas på samma tomt och parkering för ägarnas bilar byggs under gården.

Tidningen Uusimaa var först ute med nyheten och att projektet tagit fart igen.

Mer läsning