Största delen använder bilbälte

ORDENTLIGT. För att bilbältet ska skydda så bra som möjligt gäller det att vara noggrann då man fäster bältet samt dra åt det ordentligt. Bild: Cecilia Kristjankroon

Bilbälte ger ett bättre skydd om det används rätt, det vet vi alla. Goda nyheter är att de flesta använder bilbälte när de sitter i framsätet, både i och utanför tätorter visar Trafikskyddets uppföljning.

Den som inte använder bilbälte löper en mångdubbel risk att skadas vid en eventuell olycka, även i tätortshastigheter uppger Trafikskyddet. Säkerhetsfördelarna med ett bilbälte som används rätt är obestridliga, och det har de flesta finländare koll på. Nästan alla som svarade på Trafikskyddets enkät från maj i fjol, och ansåg då att det är ganska eller mycket viktigt att en närstående person använder bilbälte vid resor med personbil.

– Svaren berättar om att bilbältet i dag utgör en etablerad del av den finländska trafikkulturen och att man klart och tydligt erkänner bilbältets inverka på säkerheten, säger Trafikskyddets kontaktchef Marko Nieminen.

Användningen av bilbälte i baksätet är några procent lägre och överlag finns det plats för förbättringar i bilbältesanvändningen. Enligt Trafikskyddets uppföljningar används bilbälte inte lika ofta när man flyttar sig från framsätet till baksätet.

– Risken för att en person som sitter i baksätet utan bilbälte ska skadas i tätortshastigheter är mångdubbel jämfört med för en person som använder bilbälte. Den som sitter i baksätet utan bilbälte riskerar inte endast sitt eget liv utan också livet på den som sitter i framsätet, eftersom en person utan bilbälte i baksätet oundvikligen slungas framåt vid en trafikolycka, säger Nieminen.

Enkel fysik talar för användningen av bilbälte vid även låga hastigheter. Vid en kollision i en hastighet av högst 7 kilometer i timmen kan en vuxen person eventuellt med händerna förhindra att han eller hon slungas mot ratten eller ryggstödet. Till exempel vid en kollision i en hastighet av 50 kilometer i timmen är människans kollisionsvikt redan 40 gånger större.

Viktigt är också att använda bilbältet rätt, det vill säga att fästa och spänna det korrekt. I många bilar inkluderar standardutrustningen en bältesförsträckare som vid en kollision drar åt bilbältet ännu mer.Då hålls personen som är fastspänd bättre på plats och även skyddsfunktionen för en eventuell krockkudde förbättras.

Marko Nieminen tipsar om att alltid dra år bilbältet ordentligt och kontrollera att höftbandet löper över höften. Speciellt om vintern, när man lite tjockare kläder på sig, är det skäl att vara noggrann.

97

procent av finländarna använder bilbälte i framsätet.

88

procent använder bilbälte i baksätet.

Siffrorna baserar sig på Trafikskyddets undersökning om finländarnas inställning till säkerhetsanordningar i bilen. Sammanlagt 1 035 personer svarade på enkäten och av dem var 79 procent bilförare

70

procent av svararna uppfattade det som en allvarlig eller mycket allvarlig trafikförseelse att inte använda bilbälte.

Mer läsning