Större fackla när Borealis körs upp

STARTKLART. All service vid Borealis var utförd i slutet av september och uppkörningen av enheterna kunde börja. Nu är man inne på slutrakan. Bild: Kristoffer Åberg

Servicestoppet på Borealis i Sköldvik är definitivt över och de sista enheterna i anläggningen körs nu upp. Det orsakar större fackla än vanligt.

Drift- och servicestoppet på Borealis var det dyraste någonsin med en prislapp på 42 miljoner euro. Nu är alla kontrollarbeten, all service och alla reparationer gjorda och så småningom är produktionen i full gång igen.

I början av veckan började de sista enheterna köras upp.

Salla Roni-Poranen som både är verkställande direktör för Borealis Polymers och leder Borgåenheten är nöjd med hur arbetet går.

– Man ska inte ropa hej förrän man är över bäcken, men det ser mycket bra ut, vi är nästan där. Allt har gått enligt planerna, säger Roni-Poranen.

Medan uppkörningen pågår är facklas större än vanligt och många har lagt märke till att himlen ovanför raffinaderiet är mera upplyst än vanligt.

– Det är en säkerhetsfackla, under uppkörningen behöver vi bränna ämnen under kontrollerade former.

Man har gjort sitt bästa för att informera allmänheten om orsaken till den större facklan som syns lång väg.

Det är lätt att veta när uppkörningen av enheterna är förbi och produktionen i gång för fullt igen.

– När facklan igen blir mindre är vi i gång, säger Roni-Poranen.

3 000 arbetare har deltagit i arbetet som krävt sammanlagt 650 000 arbetstimmar. 27 olika nationaliteter finns representerade. Driftstoppet pågick i åtta veckor. Följande stora servicestopp på Borealis infaller om fem år.