Stormen orsakade många elavbrott

STORM. Tusentals hushåll blev utan el natten till tisdagen. Bilden är från en annan storm. Bild: Nina Ahtola/arkiv

Flera tusen hushåll i östra Nyland har haft elavbrott under natten. Också räddningsverket har haft en bråd natt.

Elbolagen reparerar fortfarande fel efter nattens storm, främst i skärgården. På vissa öar, som Pörtö, kan man räkna med att vara utan el ännu en tid på grund av blåsten.

I Lovisa uppger Kymmenedalens el att nitton kunder fortfarande var utan el lite före klockan 7 på tisdagsmorgonen. Som mest var 6 000 hushåll inom bolagets område utan el. Toppen inträffade ungefär klockan 22 på måndagskvällen.

I Borgå var totalt 126 hushåll utan el klockan 7 på måndagsmorgonen, visar Borgå elnäts tjänst för avbrottsläge. Det är främst Pellinge och Kardrag som fortfarande har avbrott. Som mest var drygt 2 550 hushåll utan el inom Borgå elnäts område. Toppen inträffade omkring 22.45 på måndagskvällen.

I Sibbo uppger Kervo energi att totalt 221 hushåll var utan el vid sjutiden på måndagsmorgonen, främst i skärgården. Som mest var 1 100 hushåll utan el. Toppen inträffade klockan 18.50 på måndagskvällen.

Magnus Nylander, vd på Borgå elnät, säger att man just nu försöker räkna ut hur man ska få reparatörer till öarna i Borgå skärgård.

– Det är menföre, så jag kunde inte skicka ut killarna i mörkret. Vi försöker nu hitta en hydrokopter, eller i värsta fall en helikopter.

Nylander räknar med att de sista elavbrotten på öarna ska vara reparerade under förmiddagen. Det är främst Korsö som är problematisk.

– Därifrån går en kraftledning, så många andra öar borde få elen tillbaka när vi reparerat felen där.

Mika Kynsijärvi, jourhavande brandmästare på Östra Nylands räddningsverk, säger att man hade omkring tjugo utryckningar i regionen under natten. Mest handlade det om träd som fallit över vägar och kraftledningar och plåttak som hållit på att blåsa bort.

– Men inget allvarligare inträffade, och vi såg inga större egendomsskador.