Stora problem med kortköpssystem

Ett betalningssystem har havererat, med följden att Visa- och Mastercard inte fungerar. Bild: Arkivbild

Omfattande störningar i betalningstrafiken rapporteras på måndagsförmiddagen.

På grund av en större teknisk störning fungerar varken Visa eller Mastercard i S-butikerna för tillfället. Det meddelar S-gruppen i ett inlägg på Twitter.

Inköpen kan för tillfället bara betalas med S-bankskort eller kontanter. Enligt Mia Laakso, ansvarig för betalningstjänster på S-gruppen, beror störningarna på uppkopplingsproblem hos serviceleverantören som förmedlar korttransaktionerna.

Hon ger inte ut namnet på serviceleverantören, men säger att det är en mycket stor aktör vars tjänster används också av andra.

– Det betyder att vi inte ensamma om de här problemen, säger Laakso.

Problemen uppges gälla på bred front, vid alla S-gruppens verksamhetsställen. Laakso kan än så länge inte ge någon information om hur lång tid det tar innan de är lösta.

Bankerna OP och Nordea skriver på Twitter att eventuella betalningsproblem inte beror på störningar i deras egna system.

Teknikstrul i Sverige

Nyhetsbyrån TT rapporterar om störningar i kortbetalningstrafiken även i Sverige på måndagsförmiddagen, och Laakso bedömer att de har samma ursprung.

Flera kunder berättar för Aftonbladet att de inte kan betala med kort i butiker. Nordea meddelar också på morgonen om problem med vissa kunders Visa-kort.

– Vi hade strax efter klockan 8 en kort stunds problem med vissa kortbetalningar, men problemet är nu löst, säger Viktor Janrik på Nordeas pressavdelning till TT.