"Stora förändringar under de sista veckorna"

NÄRVARON VIKTIGAST. Nils Torvalds säger att det är naturligt att de förbipasserande i morgonrusningen sällan har tid för längre diskussioner. – Folk har bråttom och är inte så talträngda. Men vi vill visa att vi har respekt för männiksornas arbetstid genom att vara här med dem på morgonen. Bild: Kristoffer Åberg

Svenska Folkpartiets presidentkandidat Nils Torvalds ger inte slaget förlorat när det gäller en andra omgång i presidentvalet. På onsdagsmorgonen mötte han arbetsplatspendlarna på busstationen i Borgå.

Snön virvlar i den bitande vinden men det lägger inte sordin på SFP:s kampanjfolk utanför busstationen. Vid plattform 1 står presidentkandidaten själv och räcker fram kex och valinformation till människorna som stiger på Helsingforsbussen.

– Inte så mycket vi kan göra åt vädret, men jag har märkt att folk reagerar positivt över att vi är här med dem i arla morgonstund. En kille jag diskuterade med, som hade tänkt rösta på Niinistö, sade att det inte är någon vits då han ändå får så många röster. Han tyckte att alternativ nummer 9 (Torvalds kandidatnummer red. anm.) skulle fungera bra.

Stagnerad debatt

En av de förbipasserande, Helle Schmidt, stannar upp och ställer en fråga om Torvalds favorittema: säkerhetspolitik. Hon undrar om man kan vänta sig hotelser från Ryssland om Finland skulle gå med i Nato. Det tror inte Torvalds.

– Men många politiker verkar fortfarande på något sätt leva i VSB-paktens tid och funderar på Moskvas reaktioner. Men vi bör ta våra beslut självständigt och då inser Ryssland att det är beslutsgången i ett demokratiskt land.

Hur Torvalds lyckats med att lyfta upp Natofrågan på agendan har enligt honom själv gått lite si och så.

– Alla medkandidater, eller motkandidater, vill undvika frågan. Jag tycker också att valdebatterna stampar lite på stället. Man hittar inte nya frågeställningar och lyfter inte blicken för att tala om framtiden. Det säger en hel del om politiken.

Blicken mot framtiden

Att årets presidentval skulle vara över efter första omgången är enligt Torvalds inte givet trots Sauli Niinistös, som det fortfarande verkar, enorma försprång.

– Jag tror ännu på en andra omgång. Mediehusen Helsingin Sanomat, Yle och Alma Media ska snart publicera sina nyaste opinionsmätningar och då borde vi börja se förändringar. Under se senaste valen har det skett stora kast under de två sista veckorna före valet. Jag var nyligen i Tammerfors och gjorde kampanjarbete, redan då märkte man att det började finnas spänning i luften och intresset var stort.

Vad hoppas du att väljarna ska tänka på när de står i valbåset?

– Jag hoppas att väljarna ska tänka på framtiden och inte titta i backspegeln.

Räknar du med att det är du som tar andra platsen i en eventuell andra omgång? – Räknar och räknar. Jag hoppas att jag får den andra platsen. Med tanke på framtidsdiskussionen skulle det vara en bra kombination.

Valdag söndagen den 28 januari

Förhandsröstning i hemlandet den 17–23 januari

Förhandsröstning utomlands den 17–23 januari