Stor uppslutning kring välgörenhetsevenemang

ELDSJÄL. Jenni Rif är primus motor för välgörenhetsevenemanget. Bild: Maj-Louise Wilkman

Det finns en stark vilja bland allmänheten att hjälpa barn och unga som insjuknat i cancer. Det som krävs är att någon gör slag i saken.

Borgåbon Jenni Rif är mor till två barn under två år. Hon har på nära håll fått uppleva den smärta och ångest som ett svårt sjukt barn framkallar hos sina föräldrar. Familjens son har genomlidit upprepade njurinflammationer och besöken på sjukhus har varit många. Hon berättar att hon under vistelsen på sjukhuset funderade över hur mycket tyngre det i värsta fall kunde vara, om barnet hade insjuknat i en ännu allvarligare sjukdom och oron för barnet hade blivit ständigt närvarande.

– Jag hör till en Facebook- och Instagramgrupp som sysslar med barnmode. I den gruppen kom jag i våras fram med en idé om att ordna ett välgörenhetsevenemang för cancersjuka barn. Jag skrev inlägget på kvällen och fick snabbt respons. Det var flera som gillade mitt förslag och ville hjälpa till. Arrangörsgruppen blev till sist sjutton personer stor, säger Jenni Rif.

Den här gruppen har hela sommaren jobbat för det evenemang som hölls på Kantele-huset i Vårberga i dag. Arrangörerna är småbarnsföräldrar som måste ta sen kväll eller natt till hjälp för att få allting ordnat.

– Jag har sovit två timmar de senaste nätterna. Till sist blev jag tvungen att ringa min syster i Björneborg och be henne komma och passa barnen. Men jag tycker inte att evenemanget blev för övermäktigt, kanske jag gör om det nästa år.

Intäkter och byråkrati

Arrangörerna har varit i kontakt med ett stort antal företag och privatpersoner och fått ja på frågan om en donation till evenemanget. En av sponsorerna är Borgå stad som gratis upplät Kantele-huset till arrangörerna.

Sponsorernas bidrag blev vinster i lotteriet och varor som skulle auktioneras ut. Jenni berättar att det bland vinsterna fanns presentkort som var värda flera hundra euro. Loppmarknaden för begagnade barnkläder hade lockat 38 försäljare. Intäkterna av hyran för försäljningsborden, buffén, auktionen och lotteriet går oavkortade till välgörenhetsföreningen Sylva.

– Det jag inte på förhand visste var hur mycket arbete byråkratin krävde. Vi skulle ha en säkerhetsplan, en räddningsplan, se till att första hjälpen fanns på plats, få lov av polisen och se till att försäkringarna var i skick. Vi hade ett litet startkapital, men det mesta som skulle betalas på förhand har vi tagit ur en egen ficka.

Många kom

Arrangörerna hade lagt upp ett mångsidigt program som riktade sig till gammal som ung. Brandbilarna och husdjuren utanför skolan var uppskattade av de minsta. De lite äldre kunde få se och höra Leevi Salonen, känd från Idols, på estraden och efter uppträdandet köa för en autograf. Den som ville få håret uppiffat eller skägget ansat kunde stiga in skönhetssalongen. Det här var bara några exempel på det omfattande programmet.

Publiken svek inte utan strömmade till.

– Jag bor i Vårberga och tycker att det är roligt när det händer något och dessutom är ändamålet gott. Min son var speciellt intresserad av brandbilen, säger Charlotta Eriksson.

Hon får medhåll av Jenni Taakala.

– Det är roligt när det ordnas något för barn, barnen älskar evenemang av det här slaget. Jag är också imponerad av att arrangörerna har lyckas skaffa så många samarbetspartner, säger hon.

Nationell förening som stödjer barn och unga som insjuknat i cancer och deras närstående.

Ordnar utbildning, kurser och evenemang som riktar sig till familjer, ungdomar och vårdpersonal.

Som frivillig kan du hjälpa cancersjuka barn och unga och deras vårdnadshavare genom att ge av din tid. Du kan delta i evenemang och kampanjer eller ansluta dig till en av cancerorganisationernas medlemsföreningar.

Intäkterna från evenemanget på Kantele-huset i Vårberga gick till Sylva ry.

Mer läsning