Stor skogsbrand rasade i Sibbo storskog – "Tråkigt att människor inte kan förstå hur det går när man gör dumheter"

Bild: Räddningsverket i Östra nyland

Någon hade försökt grilla i Sibbo storskogs nationalpark. Det resulterade i en storbrand på söndagen. – Jag har varit här i 30 år och kan inte minnas att det brunnit så här mycket, säger jourande brandmästare Petri Lyttinen.

Tio minuter över tolv på söndagen kom larmet: det brann i Sibbo storskogs nationalpark. Då räddningsverket anlände till platsen konstaterade de snabbt att situationen var minst sagt knepig.

– Vi fick dra ungefär en kilometer slang innan vi kom till brandplatsen. Det var väldigt svårt att komma fram längs stigarna i skogen, säger jourande brandmästare Petri Lyttinen från Räddningsverket i Östra Nyland.

Då SPT fick tag på Lyttinen klockan 16.45 pågick fortfarande släckningsarbetet. Orsaken till branden är klar och också omfattningen börjar klarna.

– Någon hade grillat trots att det är förbjudet att göra upp öppen eld och indexvärdena är höga. Man borde förstå att inte använda öppen eld när det är förbjudet. Vi har kalkylerat att det brunnit runt 5 hektar, det är väldigt mycket i vår skala.

Sammanlagt deltog runt 100 personer i släckningsarbetet, som fortsatte under kvällen. Efter att branden släcks väntar efterkontroll.

– Det är tråkigt att människor inte kan förstå hur det går när man gör dumheter, säger Lyttinen.

Vem eller vilka det är som orsakat branden är fortfarande oklart.