Stor räddningsövning i Nickby

RÖK. Man använde rökmaskiner för att öka på realismen. Bild: Kari Nikrus

Skådespelare, discorök och ett simulerat polisuppdrag stod som fond när en rad FBK-stationer övade i Nickby.

Sjuttio frivilliga, en polis och ett flertal enheter från Borgnäs, Gumbostrand, Immersby, Paipis, Borgby och Nickby deltog i den brandövning som ägde rum i Nickby på tisdagen. För att öka på realismen plockade man dessutom in en rökmaskin.

Hotfull man

Scenariot utgick ifrån en förhållandevis kaotisk situation där en upprörd man barrikaderat sig i Sockengården tillsammans med utomstående. När polisen väl tar sig an mannen tänder han en rad bränder – vilket innebär att polisen inte kan gå in på grund av branden, medan brandkåren inte kan gå in på grund av hotet. Resultatet är kaos, också i själva övningen.

Philip Ekström, släckningskarl i Nickby kyrkby FBK, säger att man lärde sig en hel del i övningen som inleddes klockan 19. Det finns helt enkelt mycket att förbättra i kommunikationen och ledningen.

– Det beror delvis på att övningen bestod av enbart frivilliga släckningsmän som inte gör det som yrke. Ur den synvinkeln gick övningen bra. Vi lärde oss att ledningen måste ha koll på vad han håller på med.

Inledningsvis rådde ett ganska stort kaos, men Ekström uppger att situationen lugnade ner sig. Senare tog han också över ledningen.

– Vi fick kontroll över situationen.

Många frivilliga

Ekström är nöjd över att man fick så många frivilliga deltagare, däribland tjugo "patienter", alltså frivilliga som i praktiken var skådespelare.

– De var dessutom bra skådespelare. Det finaste i övningen var att så många ställde upp.

Patrik Lindahl, en av övningsledarna, säger att idén till övningen dök upp i samband med en brandtillsyn på Sockengården. Han hoppas på att man lyckas få ihop en lika stor övning igen i framtiden. Just den här tog två veckor att organisera.

– Det kräver nog mycket av arrangörerna. Det svåra är att hitta alla frivilliga patienter.

Philip Ekström är för sin del nöjd över att frivilligarbetet inom FBK-världen fortfarande fungerar.

– Vi har inga problem att hitta frivilliga brandmän att ställa upp.