Stor motorcykelträff i Lovisa i juli

STÅTLIG SYN. Bilden togs sommaren 2012 då medlemmar från Honda Gold Wing Club samlades i Varkaus. Bild: - -

Stora men tystgående motorcyklar visas upp i Lovisa och i Borgå i slutet av juli månad.

Motorcykelföreningen Gold Wing Club Finland arrangerar en internationell motorcykelträff i Lovisa under fyra dagars tid 21–24 juli. Omkring 200–300 cyklar från Finland och andra länder i Europa anländer till Östnyland och visas upp såväl i Lovisa som i Borgå.

– Det var från början inte helt självklart att vår stora sommarträff skulle arrangeras just i Lovisa, säger föreningens styrelsemedlem Tapio Jokinen. Men vi fick ett väldigt gott mottagande av många i ansvarsposition i staden, så nu är vi glada för att vi valde Lovisa.

Motorcykelentusiasterna samlas bakom idrottshallen och vid svenska skolcentret. Ett rejält område stängs av där och tillträde ges endast åt föreningens medlemmar. Men den stora allmänheten kan följa med allt som sker utanför området, bland annat en ljusparad på fredag kväll.

Någon satsar på en sommarstuga, andra på en motorcykel

– Det är ju inte mörkt ute i Finland den tiden på sommaren såsom det var då vi besökte Italien i fjol, säger Jokinen. Men vi kör ändå med de belysningar vi har i en parad från idrottshallen till västra infartens rondell och tillbaka.

Föreningens medlemmar köper ofta extra utrustning till sina cyklar. För Tapio Jokinen gick en ungdomsdröm i uppfyllelse för ungefär tjugo år sedan då han köpte sin första Honda Gold Wing då han var fyrtio år gammal.

– Någon satsar på en sommarstuga, andra på en motorcykel, säger han. Ofta är det äldre personer som har råd att äga en så här stor mc. Den kräver också att man har stor körvana.

Jokinen säger att mc-intresset ofta delas av en hel familj och att det blir lite av en livsstil.

Lördagen den 23 juli arrangeras en stor flaggparad där mc-förarna har sina länders flaggor på cyklarna. Tapio Jokinen hoppas att paraden får poliseskort då den startar klockan 12 i Lovisa och går längs Brandensteinsgatan västerut. Målet den dagen är Borgå torg som stängs av helt och hållet för några timmar på eftermiddagen.

Motorcykelföreningens medlemmar guidas runt i gamla stan både i Lovisa och i Borgå, förstås till fots eftersom närmare 300 cyklar kräver en ansenlig plats.

Är Honda Gold Wing motorcykelns märkesklubb. Sådana finns runtom i värden.

Har cirka 900 medlemmar i Finland.

Honda Gold Wing har varit modellens flaggskepp ända sedan 1975.

Nya Gold Wingar är fullstora motorcyklar på 1800 kubik som har sex cylindrar och väger över 400 kilogram.

En ny Gold Wing kostar cirka 40 000 euro.

Arrangörerna väntar sig deltagare åtminstone från Italien, Polen, Lettland, Tyskland, Sverige och England, men kanske också från Turkiet och andra sydeuropeiska länder.

– Träffen fungerar också som en tävling, säger Jokinen. I fjol då vi besökte Italien vann Finland så nu retas vi lite med de andra om det.

I år kan Finland inte vinna eftersom landet är arrangör för träffen. Det är antalet körkilometrar multiplicerat med deltagarantalet från olika länder som avgör vem som vinner. Vinnaren utses på lördagskvällens jubileumsfest.