Stor marknad för barnets bästa

ÅTERANVÄNDER. Assi Rask, t.v., och Solveig Nystedt, gillar att handla på loppmarknad. Bild: Maj-Louise Wilkman

Kläder och grejer för barn är varor lämpar sig ypperligt för att användas en gång till. Därför har Mannerheims barnskyddsförbunds lokalförening Uusi Porvoos loppmarknad vuxit sig så stor att den till och med fyller stadens största parkeringshall.

Systrarna Assi Rask och Solveig Nystedt har kommit från annat håll för att fynda i S-Markets parkeringshall i Näse i söndags. Assi bor i Lahtis och Solveig i Lovisa.

– Den här loppmarknaden är något alla pratar och som vi skriver in i kalendern, säger Solveig.

De ska båda få barn i sommar, Assi sitt första och Solveig sitt andra.

– Jag tycker att det är jättebra att loppmarknaden ordnas och att kläder och barnsaker återanvänds. Jag söker barnkläder i den minsta storleken, säger Assi Rask.

Solveig Nystedt visar upp traktorn som hennes två och ett halvt år gamla son ska få. Hon säger att marknaden är ypperlig om man är ute efter något specifikt.

– Som fodrade gummistövlar åt min pojke. Här brukar man hitta bra saker.

VÄLBESÖKT. Parkeringshallen var fylld av kunder och försäljare. Bild: Maj-Louise Wilkman

Välgörenhet

Tina Stenberg, hörde till arrangörerna redan när loppmarknaden fick sin början.

Kaikki lapselle hette föreningen som startade loppmarknaden. Den hölls då i parkeringshallen i Lundi. Vi samlade medel till Barnklinikens intensivvårdsavdelning. På den tiden var det ovanligt att det ordnades en loppmarknad speciellt för barnfamiljer.

Outi Lankia, ordförande för MLL Uusi Porvoo, säger att det fanns plats för hundra försäljningsbord i Lundi, i Näse är antalet det dubbla.

– Jag tror att orsaken till marknadens popularitet till stor del beror på vi har stor hall till vårt förfogande, den torde vara stadens största parkeringshall. Ett stort utbud lockar en stor publik och barnkläder hör till de varor som återanvänds i hög grad. Jag tror också att många uppskattar att det handlar om en välgörenhetsmarknad.

Föreningen får intäkter på att hyra ut försäljningsplatserna och genom att ordna ett kafé.

– Vi har tänkt använda intäkterna på en gratis resa för hundra barn till en husdjurspark i Helsingfors den 15 maj.

Frivilliga

Ligger i Liepna, en liten jordbruksby i Lettlands nordöstligaste område, tolv kilometer från ryska gränsen. Området är fattigt med utbredd arbetslöshet och utslagning.

Har ungefär 100 barn från ettåriga daghemsbarn till högstadieelever.

Gemensamma nämnaren är att föräldrarna inte vill eller kan sköta dem.

Utbildar, men måste också förse barnen med mat, kläder och fritidssysslor.

Ett evenemang med flera hundra försäljare och tusentals besökare måste ha en egen räddningsplan. Tre frivilliga brandkårer, Borgå, Hindhår-Boe och Wessö, hade tagit sig an säkerheten.

– Vi var här redan i morse när försäljarna kom. De skulle köra in sina bilar i hallen och lasta av i en viss ordning och den ordningen höll vi reda på, säger Carl Björkman från Hindhår-Boe.

Brandmännen såg också till att det inte uppstod kaos på parkeringsplatserna i närheten av S-Market.

Till Lettland

Marie Allen är aktiv inom välgörenhetsorganisationen Friends of Liepnas Internatpamatskola.

– Den här gången är jag på jakt efter stora skor. Vår bil väntar utanför och den kommer vi i huvudsak att fylla den med sådant som vi skaffar oss här. Bilen åker i väg den 20 april.

Bilarna till Liepna kör regelbundet. Försändelsen i maj är inprickad till den 11. Hon berättar att barnen är mycket glada över donationerna från Finland.

Mer läsning