Stor frisbeetävling i Sibboskogar

TEKNIK. För att inte hamna mitt i obanad skogsterräng när man spelar frisbeegolf krävs god koncentration och genomtänkta frisbeekast. Bild: Lotta Åberg

Över 800 personer från hela världen deltar i den stora frisbeegolfturneringen Tyyni som går av stapeln i Sibbo i slutet av veckan.

Turneringen är en så kallad major-turnering med tävlingar tre dagar denna vecka, från torsdag till lördag.

Totalt deltar cirka 800 deltagare, från 16 olika läder i den stora turneringen. Deltagarna som delats in i 18 olika klasser består av både glada amatörer och professionella frisbeegolfspelare. Till den senare kategorin hör definitivt världsmästarna Richard Wysocki och Paige Pierce från USA, den finska mästaren Seppo Paju och Europamästaren från 2016, Leo Piironen, som alla finns med på deltagarlistan.

Den första frisbeegolfturneringen ordnades 1979, och sporten uppfanns i USA

En major-turnering innebär att tävlingarna pågår i 3 dagar

Major-turneringen Tyyni är med sina 800 deltagare Europas största

Både hobby- och proffsfrisbeegolfare deltar i tävlingen.

Fyra olika banor i Sibbo, varav två är byggda särskilt för evenemanget, agerar spelplan

En major-turnering karakteriseras av att tävlingarna pågår i tre dagar, och årets turnering är den största som någonsin ordnats i Europa, och tillsammans med systerturneringen GBO i USA utgör de världens största. Totalt fyra olika banor i Sibbo kommer agera spelplats. Banorna Sibbe i Söderkulla, och Keinokallio i Kervo får sällskap av två så kallade popup-banor, som byggts upp endast för turneringen. Dessa finns vid Söderkulla gård och Nevas Golf. Banorna i Sibbo bjuder på avancerad terräng i form av höjdskillnader och en hel del skog, och deltagarnas kastteknik och koncentrationsförmåga ställs på prov. Speciellt för Tyyni-turneringen är, att deltagarna själv får välja en egen låt till vilken de kastar sitt öppningskast.

Allmänheten har möjlighet att beskåda tävlingarna, och från klockan sju på morgonen till klockan åtta på kvällen kommer det vara aktivitet på de olika banorna.