Stolts agentur representerar andra företag

AGENT. Linda Stolt jobbar som agent på sin agentur Wynnelis Agency. Bild: Lotta Åberg

Det är ett härligt jobb, tycker Linda Stolt som jobbar som agent på Wynnelis Agency i Borgå. Mellan varven driver hon en egen butik vid Mannerheimgatan, strax intill brofästet.

Linda Stolt driver en agentur som förmedlar produkter till olika butiker och återförsäljare. Produkterna Stolt säljer är bland annat kläder, smycken och inredning.

– Som agent representerar jag olika företag och deras produkter. Jag är som en mellanhand för butiker som köper in varor och företagen som säljer dem, säger Linda Stolt.

För tillfället samarbetar med fem olika företag vars produkter hon säljer. Två av märkena är finländska, två är svenska och ett är danskt. Stolt har omkring hundra kunder.

– Jag kan representera de finländska märkena utanför landets gränser. De utländska märkena har sina egna representanter utomlands och jag representerar dem i Finland.

Till hennes jobb hör också att gå på olika mässor: de mest hektiska tiderna är två månader på hösten och två månader på våren. Hon har bland annat rest till Sverige, Danmark och Tyskland för att sälja de olika produkterna.

Stolt började arbeta som agent hösten 2012, då som anställd på en agentur. Nu är hon sin egen chef, och det har hon varit sedan 2015.

– Min arbetsgivare ville lägga ner sin agentur så jag fick börja med ett eget företag i stället. Jag tog över hennes gamla lokal och jobbar fortfarande kvar på samma ställe.

För Linda Stolt finns inga vanliga arbetsdagar. De kan se väldigt olika ut beroende på uppdraget. Två dagar i veckan åker hon ut på kundbesök och under fredagarna är hon på kontoret och tar emot kunder som vill pröva olika kläder.

– Jag tycker att det är viktigt att besöka kunderna, men jag jobbar också på att hitta nya, säger hon.

I exempelvis Sverige är det vanligare än i Finland att anställa agenturer för att representera olika företag. Stolts företag hör inte till de största agenturerna, men hon tycker att hon fyller ett behov.

– De flesta stora agenturer finns i Helsingfors och de tar sig an välkända märken. Jag har lite mer udda märken kan man säga. Jag erbjuder också en helhet och ett färdigt koncept. Här är det finsk design och tidlös stil som gäller.

För nya företagare kan det vara svårt att bilda sig ett kontaktnät men det kan Linda Stolt hjälpa till med.

– Min agentur kan erbjuda en genväg till ett kontaktnät. Jag har redan flera etablerade kontakter så behöver företagaren inte tänka på det.

Mer läsning