Stolt skrinnar för Finland på Island

DEBUT. Porvoon Taitoluistelijats Vera Stolt representerar Finland då Nordiska Mästerskapen i konståkning avgörs på Island med start i dag. Bild: copyright STUDIO LINDELL

Porvoon Taitoluistelijats Vera Stolt representerar Finland i de Nordiska mästerskapen i konståkning på Island.

NM-tävlingarna i isländska Reykjavik inleds i dag och det tävlas såväl i vuxen- och ungdomsklass. Porvoon Taitoluistelijats Vera Stolt, som kallades till Finlands ungdomslandslag i konståkning våren 2015, tävlar i den såkallade novis-serien.

Vera Stolt har haft en lyckad vinter och har visat säkra tag i alla säsongens tävlingar. I vårens andra uttagstävling på FM-nivå åkte PTL-åkaren hem segern med 10 poängs marginal till tävlingens tvåa. I serien deltog cirka 90 konståkare som klarat Konståkningsförbundets test.

Stolt har också haft framgångar på internationella isar. I februari skickade Konståkningsförbundet henne till slovenska Dragon Trophy-tävlingen där hon åkte gick segrande i klassen för längre hunna novis-åkare. I Slovenien klarade hon också en krävande trippel Lutz.

PTL:s unga lovande konståkare tränas av Pauliina Cankar som berömmer Vera Stolt som en flitigt tränande åkare som utvecklas i jämn takt. Cankar tillägger att Stolt har bra koll på de lättaste trippelhoppen och att hon också i tävlingssituationer klarat av att framföra fyra olika trippelkombinationer.

Tävlingarna på Island är Vera Stolts första NM-tävlingar. I dag, torsdag, åks novisernas kortprogram medan programmet i fristil åks på fredag. På Island har Stolt sällskap av tränaren Aleksei Saks.

De Nordiska mästerskapen i Konståkning avgörs på Island den 2–5 mars. ÖN

Mer läsning