Stödcenter för minnessjuka kommer till Borgå

HJÄLP FINNS. I augusti kan man vända sig till Minneslotsen om man har eller är anhörig till en person med minnessjukdom. Bild: Lotta Åberg

Minneslotsen som erbjuder minnessjuka och deras anhöriga olika tjänster kommer att inviga sin verksamhet i Borgå och Sibbo den 8 augusti. Även svenskspråkiga tjänster kommer att erbjudas.

Expert- och stödcentret Minneslotsen erbjuder stöd i alla former för minnessjuka.

– Vi försöker påverka kommuner, men vi ger också personliga råd och ordnar evenemang för de som insjuknat och deras anhöriga. Det vi fokuserar mest på är stödgrupper, säger Henrietta Janhonen, minneshandledare på Minneslotsen.

För tillfället finns det arton Minneslotsar i Finland som lyder under Alzheimer Centralförbund. Det är Social- och hälsovårdsministeriet som stöder det landsomfattande nätverket och verksamheten finansieras bland annat med spelbolaget Veikkaus intäkter. För att öppna det nya centret i Borgå har man ansökt om stöd från STEA, Social- och hälsoorganisationernas understödscentral, vilket man nu har fått.

– Stödcentret i Borgå är inte något tillfälligt utan kommer att vara stadigvarande, säger Janhonen.

– Det finns ett stort behov av sådana här tjänster, för tillfället är det över 1,5 miljoner människor som berörs av sjukdomen i Finland. För oss är det också viktigt att sprida information bland insjuknade och anhöriga, säger Henrietta Janhonen.

En allt växande målgrupp som insjuknar i minnessjukdomar, mellan 7 000-9 000 personer, är de som fortfarande är i arbetslivet. Även dem vill man nå ut till och erbjuda olika former av stöd.

Lång kamp

Redan en längre tid har det lobbats för att Borgå skulle få ett stödcentrum för minnessjuka som också kan erbjuda svenskspråkig service. I augusti öppnas Minneslotsen på Brunnsgatan 13 och stödgrupperna kör genast i gång.

– I två år har arbetet pågått, det är verkligen synd att det har tagit så lång tid, säger Janhonen.

I Sibbo finns inget kontor, men Henrietta Janhonen kommer att vara på plats varje torsdag och stödgruppsverksamheten ordnas även i Sibbo.

– När Sibbo kommun ordnar så kallade servicedagar där de åker ut i byarna så kommer jag att åka med dem. Jag tycker att det är viktigt att åka ut och träffa folk.

Henrietta Janhonen hoppas att folk kommer att få höra om Minneslotsen och att de känner att de kan vända sig till servicen.

– Livet tar inte slut bara för att man får en minnessjukdom. Man kan fortfarande leva ett gott liv, säger Henrietta Janhonen.

Mer läsning