Stockmann gjorde igen förlust – Koncernen kan stänga över 20 Lindexaffärer

Bild: Ksf Media

Stockmanns resultat för årets första kvartal låg på minus, och koncernen planerar att stänga ett flertal av sina Lindex-klädbutiker för att minska på förlustsiffrorna.

Stockmannkoncernens första kvartalsrapport för 2018 uppvisade som väntat förlustsiffror. Stockmanns omsättning var 202,4 miljoner euro och det justerade rörelseresultatet var 24,8 miljoner euro på minus.

Skillnaderna till det första kvartalet för 2017 är inte stora. För ett år sedan var koncernens omsättning aningen större, 216,9 miljoner euro, medan rörelseförlusten var 25,1 miljoner.

– Resultatet för vårt första kvartal var på fjolårets nivå, såsom vi hade uppskattat. Vår omsättning minskade, men bruttomarginalen ökade, säger Stockmanns vd Lauri Veijalainen i koncernens rapport.

– Våra lagernivåer är på en sund nivå, och således var rabatterna under första kvartalet betydligt mindre än år 2017. Vi förväntar oss att en liknande marginalutveckling fortsätter under resten av året.

Det som också händer under resten av året är att Stockmann stänger ett flertal av sina Lindex-klädbutiker. Under det första kvartalet uppvisade Lindex en rörelseförlust på 15,9 miljoner euro med en omsättning på 114,8 miljoner.

Enligt Veijalainen kan Stockmann stänga över 20 Lindexaffärer.

– Eftersom marknaden för prisvärt mode förändras snabbt, kommer Lindex att noggrannare se över sitt butiksnätverk. Förlustbringande butiker kommer att stängas, säger vd:n i kvartalsrapporten.

Det är inte första gången som Stockmann kör ner delar av sin verksamhet. Under de senaste åren har koncernen varit tvungen att avstå från bland annat sina elektronik- och matavdelningar. Matavdelningen Delikatessen såldes i fjol till S-gruppen.

Mer läsning