Stjärnspäckat i Lovisa

IVRIGA BIOBESÖKARE. Jonna Kiviranta (till vänster) tillsammans med dottern Mimosa och vännen Katja Pora (till höger) och Amanda. De har alla sett de tidigare filmerna och är spända inför premiärvisningen av filmseriens avslutande del. Bild: Jenna Emtö

Förväntningarna var höga när den senaste filmen om Ada och Glada premiärvisades i Lovisa i tisdags. Biopubliken bjöds än en gång in till vännernas fantasifulla värld och både yngre och äldre besökare verkade gilla vad de såg.

Det är ett förväntansfullt sorl som sprider sig i foajén på Kino Marilyn när det snart är dags för förhandsvisningen av Ada och Glada och den mystiska främlingen. Det är kö till popcornen och många har plockat fram kameror och telefoner för att ta bild på filmens unga huvudrollsinnehavare som finns på plats. Aava Merikanto som spelar Glada, Lilja Lehto som spelar Ada och Aarni Rämö som spelar Pekki är alla spända inför visningen.

– Den här kvällen kommer nog bli energisk, kul och underbar, säger Aava Merikanto.

– Det är fint att ha premiären här i Lovisa. Själva biosalongen är retro men samtidigt väldigt fin, säger Aarni Rämö som gör sin skådespelardebut i filmen.

Lovisa känns som hemma

Precis som de tidigare filmerna spelades även denna in i Lovisa i somras och regissören Saara Cantell beskriver sommarens inspelningar som att komma hem.

– Det har varit helt underbart. Lovisa är den bästa inspelningsplatsen man kan föreställa sig. Här fanns alla de miljöer vi letade efter och människorna har också varit väldigt hjälpsamma, säger hon.

Bland kvällens inbjudna gäster finns förutom skådespelare och filmskapare även representanter från Lovisa stad samt lokalbor som på ett eller annat sätt bidragit till att filmen blivit av.

Jonna Kiviranta har kommit för att se filmen tillsammans med dottern Mimosa, 8 år, och vännen Katja Pora med hennes dotter Amanda, 9 år.

– Det här berättelserna är från min barndom, och därför ville jag att min dotter också skulle lära känna dem. Jag tycker filmerna är mycket fina, säger Jonna Kiviranta.

Tredje och sista filmen

Filmen som baserar sig på de omtyckta barnböckerna skrivna av Marjatta Kurenniemi är den sista i trilogin om Ada och Glada. Allt är sig likt i staden Kattmynta tills en dag då ett nytt barnhem slår upp dörrarna precis intill Ada och Gladas mysiga, turkosa hus på Rosengränd.

Barnhemmet leds av den barska föreståndaren Mina Pina (Jenni Kokander) som värdesätter regler och renlighet över allt annat. På barnhemmet får barnen inte leka, de måste gå och lägga sig senast klockan åtta på kvällen och tvingas dricka lökmjölk för att hålla hostan på avstånd. Livet på barnhemmet är helt enkelt fruktansvärt tråkigt, vilket leder till att Pekki bestämmer sig för att rymma. Av en slump hamnar han i Ada och Gladas strandstuga. När han sedan berättar för dem om den stränga Mina Pina grundar de tillsammans Rövarsällskapet och sätter genast i gång med att smida planer för att rädda de andra barnen.

Magiskt äventyr

Till sin hjälp får trion hjälp av både Tummetottarna och de andra färgstarka personligheterna som bor i grannskapet. Bland annat får tittarna igen möta systrarna Tingelstina (Elina Knihtilä) och Tangelstina (Kiti Kokkonen), den snälla men något simpla polisen Måns Modig (Jaakko Saariluoma) och Fru Rosenknopp (Eija Ahvo). Jani Toivola gör också en underhållande skådespelarinsats som stadsdirektör. Det hela leder till ett livligt, roligt och magiskt äventyr. Men mitt i all finns också en portion allvar. Nämligen barns rätt att få vara barn, att få leka och att vara sorgfria.

– Det här är den mest spännande av filmerna, säger Aava Merikanto.

– Det händer mer och det är mer action. Men den är inte för spännande så den passar också mindre barn, säger Aarni Rämö.

Och att döma av de många skratt som hördes genom hela filmen och de stora applåder som ljöd när eftertexterna började rulla kan man gott dra slutsatsen att filmen fick ett väl godkänt betyg av biopubliken.

Är den tredje filmen om vännerna Ada och Glada som baserar sig på böcker skrivna av Marjatta Kurenniemi.

För filmmanuset står Sami Keski-Vähälä, regissör är Saara Cantell och producenter är Teea Hyytiä och Sari Lempiäinen. För fotot står Marita Hällfors.

Filmen har en speltid på 75 minuter och är tillåten för barn i alla åldrar. Filmen har biopremiär den 27 januari.

I rollerna ses bland annat Aava Merikanto, Lilja Lehto, Aarni Rämö, Jenni Kokander, Jaakko Saariluoma, Johanna af Schultén, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Joonas Saartamo, Aleksis Koistinen, Eija Ahvo och Jani Toivola.

Mer läsning