Stillsam musik med Borgå Blåsorkester

TYST MUSIK. Stillhet är kanske inte det första man tänker på när man hör Borgå Blåsorkester, men faktum är att orkestern utforskat tystnadens tematik med framgång. Nästa vecka blir det konsert i Borgå domkyrka. Bild: Kari Mäenpää

Borgå Blåsorkester med virtuosa solister uppträder om i Borgå domkyrka med stämningsfull musik. Om en vecka är det dags för konsert Silent music under ledning av dirigenten Tom Bildo.

Borgå Blåsorkester har tre konserter på det tysta temat bakom sig, och nu är avsikten att skapa en stillsam, lugn stämning som försätter publiken i en skön sinnesstämning inför julens fröjder. Konceptet Silent music har krönt stor framgång i Lovisa där man nu är inne på en tredje adventstid med tysta förtecken.

Nu står Borgå domkyrka i turen. Under ledning av dirigenten Tom Bildo framför orkestern både klassiker och modernare musik. Johann Sebastian Bach, Pietro Mascagni, Sergei Rachmaninov och Ennio Morricone representerar klassikerna medan den modernare sidan representeras bland annat av den mångfalt belönade amerikanska tonsättaren Eric Whitacre. Hans Lux Aurumque i sättning för blåsorkester har fungerat som inspiration för hela konserten.

Borgå blåsorkester har en sammansättning som kallas symfonisk blåsorkester. Träblåssektionen består av flöjter, oboe, klarinetter, basklarinett, fagotter samt alt-, tenor- och baritonsaxofon. Bleckblåsare är valthorn, trumpeter, basuner, baritonhorn samt tuba. Förutom dessa utgör slagverken en framträdande roll med bland annat klockspel och xylofon.

Med tanke på antalet olika instrument kan klangen vara mycket omväxlande beroende på vilka instrument avsnittet är skrivet för. Under konserten i domkyrkan består orkestern av cirka trettio musiker och konsertens speltid är cirka en timme.

En stor mängd musik har skrivits för symfonisk blåsorkester framför allt under den senaste tiden. Tillgängligt finns dessutom arrangemang av allt från klassisk musik, filmusik och schlager till det nyaste inom populärmusiken.

Borgå Blåsorkester, Silent music i Borgå domkyrka fredagen den 29 november klockan 19. Fritt inträde, programblad 5 euro.

Mer läsning