Stilla dagar i Inlandet

En ung kvinna flyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrland. Trots att förhållandet tar slut innan hunnit börja stannar hon kvar och gör det oväntade, det vill säga egentligen ingenting.

Romanen Inlandet, skriven i jagform, handlar om den inte namngivna unga kvinnans nyvalda liv och tankar. Om hur ett förväntat samliv med pojkvännen aldrig ens hinner börja på hans hemort innan det redan är slut och han försvinner.

Varför hon inte återvänder därifrån hon kom får vi inget entydigt svar på. Antagligen för att hon saknar initiativförmåga. I stället stannar hon kvar och försöker halvhjärtat anpassa sig till människorna och livet på den främmande orten i norr, kallad Platsen. Varför stannar hon kvar, frågas det? Det vet hon inte ens själv.

Hon börjar jobba på en liten butik, blir behjälpligt bekant med arbetskamraterna men gör aldrig ansatser att bli närmare vän med någon. I stället tillbringar hon sin lediga tid hemma, köper sitt lördagsgodis från Olles affär och sitter med tv:n påslagen i sängen där hon också oftast äter sin mat.

Rutingöra

På veckosluten hänger hon med till Hotellet där ortsborna umgås, super och har sig, men det är enbart en invand rutin, inget hon egentligen gillar. En slags själsfrände på Hotellet hittar hon i en undangömd uppstoppad björn som ensam och bortglömd i en knut ser tillbaka på henne med ögon av glas.

Romanen får sin största färg och lyster när Elin Willows skriver om naturen. Platsen präglas av stora kontraster. Under sina två år på orten i norr upplever kvinnan vintrar som inleds i oktober och som fortsätter med ett mörker och en kyla aldrig verkar ta slut. Någon vår existerar inte och under sommaren lyser solen med sitt starka sken över trakten dag och natt. Också när rullgardinen är neddragen söker det envetna ljuset in sig i kvinnans rum.

Naturens skönhet och storslagenhet blir en slags frihet och tillflykt som står i stark kontrast mot det annars vardagsgrå, men det är bara kvinnan, den eviga utbölingen, som verkar se dess storhet i motsats till ortsborna.

Visst sug

Inlandet är en berättelse i korta kapitel på avskalad prosa om ensamhet, utanförskap och uppbrott. Och om en ovanligt tafatt och passiv människa som gör det oväntade, som nöjer sig med att leva sitt enformiga liv utan att någonsin ställa krav på sig själv eller medmänniskorna. Sedan får hon själv stå för konsekvenserna, för varje val vi gör har en följdverkan.

Här kan man ana sig till en igenkänningsfaktor som får gensvar bland både en och annan läsare. Alla är inte och behöver inte vara coola gåpåare.

Trots eller kanske hellre för att boken saknar överraskningar, för att inte tala om action, har den ett sällsamt sug. Efter varje kort kapitel hoppas man att något skulle hända. Visst sker det en bilolycka, och före detta pojkvännen kommer sporadiskt på besök med nya flickvännen, men generellt sett är Inlandet en bok som undersöker vardagens monotona gång, invanda mönster och en småstadsmentalitet som många känner igen.

FAKTA

Inlandet

Författare: Elin Willows. Född 1982, uppvuxen i Sverige. Flyttade till Finland 2009. Hon är utbildad kulturjournalist och har jobbat med bland annat Kulturtimmen och både de regionala åboländska och österbottniska nyheterna på Yle. Bor sedan 2012 i Vasa. Inlandet är hennes bokdebut.

Romanen är utgiven i januari på Förlaget, 204 sidor. Utges i Sverige på Natur & Kultur samt på finska på Teos.