Stig Jansson har alltid lust att teckna

KÄR SYSSLA. Stig Jansson kalasar inte på sin stundande åttioårsdag utan firar i stället med en brett upplagd, variationsrik utställning på Gamla Kaplansgården. Tavlorna, nästan sextio till antalet, har kommit till under de två senaste åren. Bild: Petra Lind

Stig Jansson fyller åttio om ett par veckor men är produktiv som få. Med outsinlig kreativitet avbildar han omgivningen och kryddar gärna sina alster med en underfundig humor. Nu firar han med en expo på Kaplansgården.

– Jag har aldrig gjort annat än tecknat i mitt liv och jag tänker inte sluta med det nu. Om jag inte får teckna så mår jag inte bra, säger Borgåkonstnären Stig Jansson.

Sjuttioårsdagen firade han med att ge ut den färggranna, trespråkiga bilderboken Resan till Borgå och till åttioårsdagen har han sammanställt en diger och variationsrik expo på Gamla Kaplansgården i Borgå. Någon retrospektiv utställning är det ändå inte fråga om. Tavlorna inför åttioårsjubileumsexpon har kommit till över en period på två år och resultatet är en mångfald av minutiöst utförda verk i allt från gouache och akvarell till tusch och krita.

Totalt ställer han ut 58 alster – och det är bara en bråkdel av tavelskörden från den tiden. Stig Jansson lever nämligen i en ständigt pågående skapandeprocess och tar till teckning direkt då han känner att han varseblir någonting speciellt i omgivningen. Det gör han ofta.

Tecknar varje dag

– Så gott som varje dag har jag lust att plocka fram pennan och locka fram stämningen i det jag ser och upplever. Motiv finns det hur mycket som helst, det gäller bara att ta sig tid att se dem och sedan sätta sig ner och låta fantasin löpa.

Jag har aldrig egentligen arbetat i mitt liv, jag har alltid tecknat.

Jansson tycker om naturen och många av hans tavlor har en koppling till skärgården, till karga klippor och till vindpinade furor. I synnerhet miljöerna kring sommarvistet på södra Emsalö är kära motiv och det är roligt att se hur samma vy över favoritbäcken bjuder på olika stämning beroende på om den är målad i gouache eller tecknad med tunntunna tuschstreck.

Samma gäller också några tavlor med skogstematik. Gouachevarianten Höstmorgon är lågmäld och höstlig där igen mustiga Doften av kåda i akvarell bjuder på dallrande, sommarhet känsla. Akvarellfärg har han också använt i en serie skärgårdsstudier. Tidig morgon heter den stämningsfulla akvarellen som han målade en tidig morgon, "just innan dimman lättade och världen blev skarp igen".

Naturtillvänd

– Det händer hela tiden i naturen bara man är uppmärksam på det. Vackra detaljer i miljön är alltid intressant att teckna, jag gillar till exempel snötäckta landskap som ser ut som vit spets.

Som pensionär hade jag första gången i mitt liv tid att teckna vad jag ville.

Jansson har en bakgrund som reklamgrafiker och det var först då han blev pensionär vid sextio som han fick tid över för eget kreativt arbete. Spåren från arbetslivet sitter visserligen i och det syns som en ständig strävan efter perfektion.

– Jag vill att allting jag gör ska vara väl gjort in i minsta detalj. "Voi, voi, så gammaldags att pilla med detaljer" kan någon ung konstnär tycka som själv drar några snabba streck och sedan är klar. Men jag trivs med mitt sätt att arbeta. När jag gör något så går jag in för det med hull och hår.

NATURSKÖNT. Sommarvistet på Emsalö och den omgivande naturen bjuder på återkommande motiv hos den pensionerade grafikern och aktiva konstnären Stig Jansson. – Det är frihet att titta ut över havet vid Varlax och teckna, säger han. Bild: Petra Lind

Stig Jansson spelar skickligt med ljus och skugga vare sig han använder akvarell, gouache, tusch, krita eller blyertspenna. En otrolig lyster har till exempel buteljerna i tavlan Apoteksflaskor. Fint är också det lilla gouacheporträttet Doris Jansson där han avbildat sin fru: "Det speglar mina känslor för henne".

Flera försök

Ibland krävs det många försök med olika tekniker för att nå önskat resultat. Minutiöst utförd är till exempel akvarellen Hemgjord dragg där han lockat fram föremålets naturtrogna, rostprickiga yta.

– Jag var nöjd med draggens rostiga utseende först då jag kastat salt på den blöta färgen. "Smack" saltet drog ut färgen och rostfläckarna formades.

Redskapsskjulets gamla bräder har också varit en utmaning för Stig Jansson. Efter årtionden av experimenterande är han äntligen nöjd med hur han fått fram det slitna träets trådiga struktur.

HUMOR. Som reklamtecknare tecknade Stig Jansson ofta små karikatyrer och figurer med komisk känsla. På Kaplansgården visar han några humorpräglade verk som bildens Gamla glasögon i tusch och färgpenna. Bild: Petra Lind

– Jag gillar att utmana mig själv och har ingenting att förlora på det. Alltid vill man ju hoppa lite högre och sedan när man inte vill det, då är man gammal, konstaterar han med glimten i ögat.

Nyfiket lagd

Stig Jansson är nyfiken som konstnär och prövar gärna på nytt. För två år sedan gick han en grafikkurs och resultatet syns i form av några kopparetsningar. Nu är han sugen på nya utmaningar och funderar på att testa träsnitt som uttrycksform.

– Det är intressant med nya tekniker och jättekiva för mig att jag äntligen har tid att lära mig nytt.

Född 7 april 1936 i Helsingfors.

Började teckna som 11-12 år gammal och fick blodad tand efter att ha vunnit en teckningstävling.

Som sjuttonåring började han studera vid Fria Målarskolan i Helsingfors och fortsatte sedan studera till reklamgrafiker.

Gjorde karriär inom reklambranschen 1958–1996, sedan dess har han fortsatt skapa i egenskap av fri konstnär.

Har haft flera separatutställningar i Helsingfors, Borgå och Lovisa.

Aktuell med 80-årsjubileumsutställningen Stig Jansson på Gamla Kaplansgården. Utställning pågår till och med den 10 april.

Jansson odlar också en underfundig humor i många av sina tavlor, och riktar bland annat några stick mot den bigotta falangen såsom i Gamlingens kvällstvagning där en avdankad ängel sitter på molnkanten med tvättfat och tandborste inom räckhåll. Finurlig och samtidigt laddad med känsla är också gouachen Ingenting varar för evigt där han avbildat burken med penslar som står på hans arbetsbord: en del av penslarna slokar.

Arbetena som inte fick plats, från de två senaste åren och tidigare, de finns undanstuvade under sängen och i källaren. Blir det som Stig Jansson önskar så kan det hända att det är dags att plocka fram dem om tio år då han fyller nittio.

Mer läsning