Stig in i konstnärens installation där gränserna testas

Bild: Kristoffer Åberg

I Kaplansgården breder Satu Rautiainens installation Musans hus ut sig just nu.

Galleriet har gjorts om till något som ska påminna om ett hemmuseum, som betraktaren kan stiga in i. Verk är fästa vid möbler och de har en ready made -tematik.

Trilogins tredje del Musans hus behandlar utslagning, att leva i marginalen och gränsen mellan galenskap och förstånd. Inne i installationen lever ett alter ego, som skapar en egen värld omkring sig. Förebilder för figuren är självständiga konstnärer såsom textilkonstnären Dora Jung, outsiderkonstnären Enni Id och livsstilskonstnären Kati Sinenmaa.

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg

Satu Rautiainen (f. 1982) har arbetat med serien med målningsinstallationer, Village bohemian, sedan år 2018. Serien reflekterar över kontaktytor mellan hantverk, konstindustri och bildkonst.

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg

Bild: Kristoffer Åberg

Utställningen för också en dialog med Runebergs hemmuseum i Borgå. Runebergs fru Fredrika var författare och en kunnig person. Hon har till exempel tryckt och skapar textiler till Runebergs hem, men stod i skuggan av sin man i sitt liv och sitt yrke. Rautiainen upplever att hon via textilerna fortsätter traditioner och skrivandet av kvinnornas historia.

Söndagen den 26 september är sista dagen för utställningen Musans hus, då kan man träffa konstnären själv mellan klockan 14 och 16.

Visas: 1.-26.9.2021.

Plats: Galleri Gamla Kaplansgården, Mellangatan 13, Borgå.

Öppet: Tis-sön kl. 10-16.