Stella och Steen sjunger nordiska visor

NATURVÄN. Den östnyländska vissångerskan Stella Jonasson, här med hunden Teppo, sjunger gärna om naturen, havet och skärgården, en kärlek som hon delar med norska Steen-Vidar Larsen. På söndag uppträder de tillsammans i Lovisa. Bild: Chanette Härus

Östnyländska vissångerskan Stella Jonasson och norska musikern Steen-Vidar Larsen kommer samman för en konsert i Lovisa. Det handlar om havet, livet och kärleken, bland annat.

Starka band till naturen som får utlopp i musiken, det är en förenande faktor för vissångarna Stella Jonasson och Steen-Vidar Larsen. De träffades för tre år sedan på en nordisk vissträff i Särö på svenska västkusten där cirka 200 visvänner från hela Norden, Island och Färöarna inkluderade, samlats samlade för sång, musik och prat kring visor.

Jonasson och Larsen fann direkt en gemensam melodi.

– Steen-Vidar gillade min musik och mina låtar och intresserade sig också för mina översättningar. Jag har översatt flera norska visor till svenska, säger Stella Jonasson.

Hon hade bland annat översatt Steen-Vidar Larsens låt Si at du vil och på Särö övade de in ett nytt arrangemang av visan i en ny tonart. De samlade visentusiasterna fick sedan höra visan framförd av den nybildade duon, men på svenska under namnet Säg att du vill.

– Det var väldigt roligt och folk gillade vad de hörde. Redan då visste jag att jag ville uppträda på nytt med Steen-Vidar, säger Jonasson.

Nytt samarbete

Så blev det också. Duon uppträdde på Höstvisan i Pellinge förra hösten och i vintras sjöng de på en nordisk visfest i Danmark. Och nu är det alltså dags igen för Stella Jonasson och Steen-Vidar Larsson att stråla samman, den här gången i Lovisa med konserten Stella och Steen – ett norsk-finskt samarbete.

Publiken bjuds på visor ut den norska och finlandssvenska traditionen, och tematiskt handlar det mycket om naturen – en förenande länk mellan Finland och Norge som Jonasson ser det.

– I Norge har man samma närhet till naturen som jag är bekant med från min barndom på Pörtö. Det är ett starkt band och det hörs också i musiken.

En del av visorna som framförs på konserten har Stella Jonasson skrivit själv, och då handlar det oftast om skärgårdshistorier kryddade med både allvar och humor. Senast har hon ändå varit aktuell med en allvarsammare låt, singeln Din ängel som hon skrivit till minnet av en vän.

Svenska och norska

Flera av låtarna på konserten sjungs på svenska i översättning från norskan.

– Det känns fint att översätta visor ur den norska traditionen eftersom naturen och havet är så starkt närvarande i musiken och texterna. Det väcker känslor.

Steen-Vidar Larsen är välkänd på den nordiska visarenan och har uppträtt både som soloakt, som duo med bland annat Øistein Rian och i trioformat där färöisk-danske trubaduren Stanley Samuelsen sällat sig till gänget.

Steen-Vidar Larsen är även känd för sina tolkningar av Simon & Garfunkels låtar, det i sällskap med Øistein Rian. Det ligger nära till hands att anta att de som samlas till en eftermiddag i visans tecken i gymnasiet i Lovisa också får höra några av den populära folkduons klassiska låtar.

Finländskan Stella Jonasson och norrmannen Steen-Vidar Larsen bjuder på konsert med visor på svenska och norska.

Konserten ordnas söndagen den 15 oktober klockan 16, platsen är Lovisa gymnasiums festsal.

Biljetterna till konserten kostar 10 euro.

Arrangör är Pohjola-Norden i Lovisa.

Mer läsning