Statsstöd för motionsanläggningar i Borgå

MOTION. Borgå stad fick statsbidrag för konditionstrapporna i Kokon. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå stad fick statsbidrag för konditionstrapporna i Kokon och näridrottsplatsen i Näse.

Södra Finlands Regionförvaltningsverk har beviljat Borgå stad statsstöd för byggandet av näridrottsplatsen i Näse (150  000 euro) och konditionstrapporna i Kokon (50  000 euro).

Staden meddelar om saken i ett pressmeddelande. Där noteras att byggandet av konditionstrapporna är redan i full gång, och att trapporna sannolikt öppnas i mitten av juli. Bildningsnämnden beslutade om konditionstrapporna i december och helhetskostnaden för dem är cirka 250  000 euro.

Idrottstjänsterna har gjort upp planer för en näridrottsplats i Näse invid Albert Edelfeltin koulu och Strömborgska skolan. Staden har bett in offerter för byggnadsarbetet, och bildningsnämnden tog tag i frågan i går kväll – främst kring val av entreprenör och att inleda byggandet. Utöver statsbidraget har Borgå stad har reserverat 475  000 euro för projektet i årets budget. Den förmånligaste offerten är 572  000 euro.

Byggandet av näridrottsplatsen kan inledas i juni och området blir färdigt senast i november.

Näridrottsplatsen i Näse ligger mellan skolorna och den nya parkeringsplatsen som byggdes i höstas. Till området kommer en sandkonstgräsplan och platser för längdhopp och kulstötning. Planen inhägnas och belyses. På vintern fungerar planen som konstisbana.

– Naturisläget är alltid osäkert och vi vill förbättra möjligheterna att åka skridsko på fritiden. Därför ordnas inga matcher på planen och man kan inte heller reservera turer till den. Näridrottsområdet är en del av Borgå stads idrottsprogram 2030, som har som mål att förverkliga ett geografiskt täckande och högklassigt nätverk av näridrottsplatser, som inspirerar barn, unga och familjer till att röra på sig på fritiden året runt, säger Per Högström, chef för idrottstjänster.

Dessutom byggs ett naturområde som stöder skolornas undervisning samt erbjuder en stimulerande idrottsmiljö.

Till näridrottsplatsen har också planerats en servicebyggnad med omklädningsrum och toaletter. Det finns en budgetreservation för servicebyggnaden och den planeras bli byggd år 2021.