Starka symboler i sensibelt möte

LJUS OCH SKUGGA. Aki Turunens tar fasta på ormens och regnbågens tematik i Galleri Hörnan. Bland annat i duon Lumen et umbra (t.v.) och Rio – målade i olja på ikonbotten – söker han ursprunget till sin fascination för reptiler och kolorerade bågar. Bild: Kristoffer Åberg

Slingrande reptiler, buktande regnbågar, hotfulla skuggor och löftesrikt ljus kämpar om herraväldet i Aki Turunens konst som just nu visas i Galleri Hörnan i Konstfabriken.

Aki Turunens (f. 1981) utställning Ormen och regnbågen får fantasins spröt att dallra till på direkten. Symbolspråket är starkt; det goda och det onda står inför en kraftmätning. Tematiken är spännande, långsökt kanske?

– Det är faktiskt en gåta också för mig själv varför jag dras just till ormar och regnbågar. Jag väljer inte vilka bilder jag målar, men jag målar för att kanske den vägen nå en lösning. Det är intressant att undersöka motsatta världar, ljus och mörker, smått och stort.

Turunen är inte intresserad av reptiler i biologisk bemärkelse, utan intresset är visuellt: han fascineras av ormens känslighet och dess taktila egenskaper. Dessutom står ormens symbolvärld för en stark lockelse. Trots allt är ormen traditionellt sett en symbol för bland annat sinnlighet och lustfylldhet.

Också impulsen att måla regnbågar kom plötsligt. Aki Turunen satt på bussen hem och slog av en klar tanke: han ska börja måla regnbågar.

– Det låg ingenting analytiskt bakom tanken, jag helt enkelt kände intuitivt att regnbågar ska bli ett av mina teman.

Närkamp

I vissa av hans målningar möts väsande slingerdjuren med de kolorerade, välvda bågarna och det bildas en intressant motsättning mellan de väsensskilda elementen. Ormens mytiska, mystiska utstrålning går i närkamp med änglars ljusstyrka och fladdret från skira fjärilsvingar.

Turunen jobbar intuitivt och för det mesta i olja; det är olja som han känner sig mest hemma med. Grunderingen är däremot en annan fråga, här jobbar han mycket med krita och pigment, ett gammalt sätt att prima målningar.

– För mig tangerar temat sätter som man använder sina material. Det är viktigt för mig att de är tätt hopsydda.

Verken som Turunen ställer ut i Galleri Hörnan är samtliga av förhållandevis nytt datum, från de två senaste åren. Allra färskast i samlingen är målningen Förtjusning "där färgen knappt hunnit torka före transporten".

Aki Turunen tog examen från Bildkonstakademin år 2011 och har även studerat på kungliga konstakademin i Köpenhamn. Den Helsingforsbaserade konstnären har ställt ut i flera av de etablerade Helsingforsgallerierna. Flera av hans verk finns också i Kiasmas, museet för nutidskonsts, samlingar.

Aki Turunens utställning Ormen och regnbågen pågår i Galleri Hörnan till och med den 17 september.

Mer läsning