Stängda lokaler, inga publikevenemang inomhus – så här skärps restriktionerna i södra Finland

Bland annat konditionssalar stängs nu för tre veckor, enligt regionförvaltningsverkets beslut. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Enligt de linjer som kommit från HUS och huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp skärps nu restriktionerna ännu mer i Nyland. Det sätter stopp för publikevenemang inomhus. Idrottslokaler stängs för vuxna – medan barnens och de ungas idrottshobbyer kan fortsätta.

Efter regeringens besked om restaurangrestriktionerna har regionala myndigheter runtom i landet fyllt på med en hård linje på många fler områden.

Nu stängs också gym och idrottslokaler på många håll, likaså publikevenemang.

Vissa lättnader gäller dock för barn och unga som är födda 2004 eller senare. Deras hobbyer och idrott kan fortsätta också i lokaler som annars är stängda.

Södra Finlands regionförvaltning har gått in för en hård linje under tre veckors tid. I praktiken är det stopp för publikevenemang inomhus – och inte ens covidintyget kan kringgå det.

"I det här allvarliga läget har vi sett det som nödvändigt att ta mycket stränga restriktioner i bruk, för att trygga vårdkapaciteten. Genom att bromsa ner epidemin försöker vi också vinna tid för att utöka vaccineringsskyddet", säger överinspektör Oona Mölsä vid Södra Finlands regionförvaltningsverk i pressmeddelandet om beslutet.

Barn drabbas inte lika mycket

Nedstängningen gäller samma tre veckor som regeringen skärpt restriktionerna för restauranger och delvis lagt covidintyget på is – den 28 december till 17 januari.

Regeringen hade i princip tillåtit evenemang med numrerade platser, som teater och bio – men förvarnade redan i tisdags att regioner med stor spridning kan skärpa linjen mer än så.

Publikevenemang stoppas i hela Nyland oberoende av antal människor. Det gäller inte privata tillställningar.

Dessutom följer myndigheterna de linjer som också huvudstadsregionens samordningsgrupp önskade sig gällande gym, simhallar och liknande lokaler.

Simhallar och gym, men inte butiker

Stängning i tre veckor gäller i Nyland för följande: Simhallar och allmänna bastur, gym och idrottslokaler, danslokaler, lokaler för körsång eller amatörteater, inomhuslekplatser och allmänna mötesplatser i köpcenter. Det gäller däremot inte butikerna och de utrymmen som behövs för att nå dem.

Det gäller inte heller yrkesidrottares utövande av sin sport.

Regeringen beslöt redan tidigare i veckan att begränsa restaurangernas öppettider. Från och med julafton ska utskänkningen upphöra klockan 21 och restaurangerna stänga 22. Från och med den 28 december och fram till 17 januari stoppas utskänkningen på barer klockan 17 med stängning 18 – förutom på matrestauranger där man kan äta fram till klockan 20.