Stämningsfullt när julen startade i Borgå och Sibbo

JULKLAPPSÖNSKEMÅL. Leevi Huttunen önskade sig en vit långtradare av julgubben i Lundi. Till vänster mamman Laura Lindell och till höger tomteassistent Sandra Rauva. Bild: Bo Ingves

På veckoslutet öppnades julsäsongen i Borgå och Sibbo med väldigt olika program. I Borgå var det traditionellt julstuk, medan Nylands vildmarkseldar lyste upp Nickby hjärta som ett löfte om en ljus jul.

På båda ställena uppskattades evenemangen och publiken var talrik. I Borgå var julgubben flitig värre och fraterniserade med oss vanliga dödliga både i Lundi och i Konstfabriken, efter det att han lyckligt landat vid ån och fått hästskjuts genom Runebergsparken.

– Det var spännande att tala med honom. Jag önskade mig en vit långtradare som transporterar trä, sade unge Leevi Huttunen, stadigt förankrad i mamman Laura Lindells famn efter att haft ett förtroligt samtal med julgubben i Lundi.

Föreningen Borgå levande centrum arrangerade stadens julstart vid Lundi, där kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen hälsade både julgubben och julen välkommen till Borgå.

ELDIG SHOW. Tulen Taittajats eldshow under evenemanget Vildmarkseldarna i Sibbo såg livsfarlig ut men lär vara helt trygg. Bild: Bo Ingves

Därefter hade teaterföreningen Porvoon Teatteri ett medryckande julprogram med sång och lekar på öppningen framför Lundi, där Hemböle ambulerande husdjursgård hade ställt upp inhägnader med olika traditionella finska husdjur.

Djuren var vana vid människor och bland annat de bruna fåren i en inhägnad var roliga både att borsta, smeka och mata med hö. Någonting för stadsbarn att bita i!

Från när och fjärran

Efter programmet i Lundi flyttade fokus och julgubben till Konstfabriken där det bjöds på gröt samt en konstverkstad under konstnär Tiina Wallius ledning.

– Här var fullsatt kring bordet och jag hörde att gröten gick verkligt bra åt. Barnen fick bland annat göra egna julkort och du ska tro att det blev många fina skapelser, sade Wallius glatt när hon började röja upp bordet efter verkstaden.

I aulan nära intill hade julgubben en fullsatt fortsättning på arbetsdagen. En av kunderna var konstnären Pan Jianfeng, eller egentligen hans son Jiamu.

– Oh, ni har flyttat till Borgå från Shanghai! Där finns lite mera människor än i Korvatunturi. Där är vi endast 150 personer, berättade julgubben på klingande engelska.

Pan Jianfeng berättar att sonen önskade sig en robot i nyårspresent av julgubben.

– I Kina firar man inte jul, utan nyåret är den viktiga högtiden. För oss representerar julgubben godhet och att drömmar kan gå i uppfyllelse. Han är nog välkänd i Kina också.

Vildmarkseldar lyste upp Nickby

I Nickby och evenemanget Vildmarkseldarna i Sibbo hade man drabbats av motgångar. Julgubben hade blivit sjuk och kunde inte komma till kommunens julöppning i år.

– Det var ju inte så roligt när vi fick höra det, men dagen har i alla fall gått jättebra. Vi tippar att här har varit ett par tusen personer under dagen fast det börjar glesna lite i leden så här på kvällen, sade Carola Juselius, som koordinerat hela evenemanget från kommunens sida.

JULPYSSEL. Många ivriga barn deltog i en pysselverkstad i Konstfabriken under ledning av konstnären Tiina Wallius. Bild: Bo Ingves

Hon berättar att Vildmarkseldarna i år ersatte julmarschen som invigt juletiden under de senaste fem åren i Sibbo. Evenemanget har initierats av Finlands jägarförbunds avdelning i Nyland för 28 år sedan, och det ambulerar i alfabetisk ordning mellan de nyländska kommunerna.

Utomhusprogrammet under dagen bjöd på bland annat sång och hunduppvisning, och inomhus i Sibbo Hjärta kunde man besöka julmarknaden och en naturinspirerad utställning.

– Utställningen är sevärd. Där finns allt från fina naturfoton till uppstoppade skogsdjur och horn och skallar som hittats i skogen av naturfotografen Ole Järvinen. Alltså han som just blev utnämnd till årets Vildmarksperson, sade Juselius.

Häftigare än lucia

Det kan intygas att utställningen var intressant och visade Finlands natur ur många olika sidor. Men utanför väntade en spektakulär eldshow med Tulen Taittajat, så det var bara att gå ut i kylan igen.

– Det här är kanske ett lite märkligt evenemang men samtidigt är det PR för kommunen att stå som arrangör för ett så här stort arrangemang, sade Sibbos kommundirektör Mikael Grannas som var evenemangets beskyddare.

SPÄNNANDE. Ganska färska Borgåbon Pan Jianfeng med sonen Jiamu i Konstfabriken i förtroligt samtal med julgubben, assisterad av tomtebiträdet Sandra Rauva. Bild: Bo Ingves

Innan han överlät Vildmarkseldarna till representanter för nästa års värdkommun, Sjundeå, intervjuade Grannas nittonåriga Teemu Sirkkala, som nyligen valdes till Årets unga fågelentusiast av Bird Life Finland.

De talade samma språk för Grannas har varit fågelamatör i sina yngre år. Eller egentligen talade han två samma språk, för samtidigt som intervjun var proffsigt genomförd tog Grannas alla frågor på både finska och svenska och översatte även svaren till svenska. Så som man gör i en tvåspråkig kommun.

Mer läsning