Stämningen på topp bland socialdemokraterna

Hurraropen ekade på socialdemokraten Anette Karlssons valvaka när resultatet från förhandsrösterna kom klockan 20. Partiet låg då klar etta med sju fler mandat än nu, och Anette Karlsson har redan fått 1 100 personliga röster.

När det första resultatet från förhandsröstningen kom hurrade alla som samlats på Bistro Hopea för att vaka in valresultatet tillsammans med Anette Karlsson, SDP. När hennes personliga röster så långt avslöjades en minut senare hurrade man igen.

– Jag är så glad. Tusen röster hade vi i tankarna, fastän vi inte sade det högt, och nu har jag redan fått fler än det, säger Karlsson.

– Det är redan många fler än i förra riksdagsvalet.

Då fick hon drygt 800 röster.

Alla förhandsröster var inte räknade vid 20 eftersom så många förhandsröstade i det här valet. Anette Karlsson uppmanar sina anhängare att ha is i magen.

– Allt är öppet ännu, men det här är super, vi kan vara glada, säger hon.

Då utbryter följande jubel – Karlsson finns just då på listan över invalda riksdagsledamöter.

Rolig kampanj

Anette Karlssons kampanj har kostat omkring 15 000 euro.

– Vi har bland annat delat ut flyers och knackat dörr. Det har varit roligt hela tiden, och folk har gärna pratat, säger hon.

Ove Blomqvist har lett Anette Karlssons kampanj och följt sin kandidat genom hela Nyland.

– Vi har gjort allt vad vi har kunnat. Jag är optimist vad gäller det slutliga resultatet, men det är en besvikelse om rösterna stannar under 3 000, säger han.

Ove Blomqvist är optimistisk också vad gäller partiets resultat.

– Jag tror att vi vinner, men inte med så stor marginal, säger han.

I riksdagsvalet för fyra år sedan, då 70,2 procent av finländarna gick till valurnorna, fick socialdemokraterna 16,5 procent av rösterna. När 40 procent av rösterna nu räknats ligger SDP:s stöd på 19,1 procent.

Om några timmar vet vi hur det gick.