Stadsfestival kan ge skrämselhicka

SPÖKGUIDNING. Stadsfestivalen Moon River kommer musik, teater, god mat och upplevelser. Bland annat bjuder Borgå turistguider på en spökvandring i Gamla stan. Bild: Kristoffer Åberg

Festivalen Moon River fyller i helgen stadens gator, restauranger och kultursalar. Det vankas bland annat god mat, musik, konst, teater och ruggiga spökhistorier tillsammans med Borgåguiden Jenny Törnroos.

– Det blir en skräckguidning genom gränderna i Gamla stan på lördag kväll, säger turledaren Jenny Törnroos från föreningen Borgå Turistguider.

Skräck betyder inte i det här fallet inte showaktigt effektsökeri där ve hoppa fram vampyrer bakom knutarna utan effekterna ligger mera på det psykologiska planet. Törnroos och hennes guidekollega Maria Kovanen har intresserat sig för övernaturliga skrönor och spökhistorier med koppling till regionen, och det är de historierna som ska ge deltagarna ståpäls i samband med lördagskvällens rundvandring.

– Det spökar ganska mycket här i Borgå och också på herrgårdarna i trakten, säger Törnroos vars favoritspöken håller till på Kiala gård.

– Dessutom finns det en massa andra hemska historier att ta till. Gamla stan var till exempel ingen mysig idyll på medeltiden, på galgbacken hängdes folk och kropparna lämnades kvar som varnande exempel. Det är kanske sådant som man inte allt tänker på att också förekommit här,

Spännande tur

Spökguidningen, som vid behov är tvåspråkig, har gjorts några gånger tidigare och att det faktiskt är en kuslig promenad bevisas av att årets guidning för säkerhets skull försetts med en åldersgräns på 12 år. Jenny Törnroos, som själv kommer att "spöka ut sig lite", vill inte avslöja för mycket detaljer men lovar att det blir spännande.

– Det är intressant att höra folk berätta om sina egna mystiska erfarenheter i stil med "jag upplevde faktiskt att ...", mitt under vandringen.

Skräckblandad förtjusning är en uppenbar nisch upplever Törnroos och tror att det skulle finnas fina möjligheter att utveckla spökguidningen; kanske slå ihop sig med mentalisten Noora Karma som har planer på att ordna spökvandringar kryddade med poltergeist-upplevelser på Näse gård senare i höst.

Stadsfestivalen Moon River i sig är inte någon ruskig historia. Det digra programmet omfattar en mängd glada programpunkter, från Chaplin-filmer på Bio Rex och ståuppkomik på Porvoon Paahtimo till stadskonst med Strööt och argentinsk tango på Haikko gård. Film blir det för övrigt också vid kepskiosken vid ån där Petteri Saarios naturdokumentärer visas nonstop.

"Mumsfilibabba"

Barnfamiljer gör skäl i att sikta Teaterhuset i Finnby där bland annat Sjörövar-Svarttis ohojar på scenen. Kulturhuset Grand lockar å sin sida med bland annat ballonger, ansiktsmålning, dramaverkstad samt barnkonsert med Sås & Kopp. "Vi vill ha plättar, mumsifilibabba, ja det vill vi ha" sjunger Peik Stenberg och Pasi Hiihtola på sitt senaste album vilket för oss över till ett annat centralt element för årets upplaga av Moon River: Livets goda i form av matfesten Smaku – A Taste of Porvo.

Borgårestaurangerna har under de senaste veckorna dukat fram smakportioner à 5 euro och på lördag serverar de på sina bästa rätter då Smaku kulminerar på Grand. Kunderna har fått rösta på sina favoriter och utifrån rösterna plus en expertjurys åsikter kommer Borgå Smakskatt 2016 att utses.

Borgå å har förstås en självskriven plats i festivalprogrammet. Moon River kommer med åkryssningar med Fredrika; det ordnas sagokryssning, sångkryssning och månskenskryssning med serenad.

Spökguidningen startar klockan 20 från rådhustorget och kostar 7 euro per person.

Stadsfestival à la Konstens natt i Borgå lördagen den 27 augusti.

Det händer i Konstfabriken, längs med ån, på Kulturhuset Grand, vid Ågatan, i Gamla stan, på centrumrestaurangerna, på Kyrkbacken, på gamla järnvägsstationen samt på teaterhuset i Finnby.

I anslutning till Moon River ordnas gatukonstevenemanget Strööt samt matfestivalen Smaku.

Festivalen tjuvstartar med musik. Klockan 23 uppträder Maarit och Sami Hurmerinta på Rafael's Steakhouse.

Hela programmet hittas på www.moonriverporvoo.fi.

Mer läsning