Stadsbildens språkliga mönster tema på Pesula

IAKKTAR. Outi Koivistos utställning Landskapet skriver har kommit till under hennes resor i Estland och Ryssland. Bild: Marko Pylvänäinen

Outi Koivistos tecknade, slipade och skrivna verk fyller Pesula Galleria i september.

Landskapet skriver är namnet på Outi Koivistos utställning på Pesula Galleria i Nickby. Utgångspunkten finns i teckningar som hon gjort i närområdet samt under resor till Estland och Ryssland, våren och sommaren 2019

Med papper och penna i högsta hugg har Outi Koivisto rört sig i olika städer och samlat in ytor eller mönster ur stadsbilden. Hon har iakttagit omgivningen och rent konkret kopierat intressanta ytor med frottageteknik. Mönstret som uppstått på pappret har hon kombinerat med teckningar från olika platser.

Utställningen på Galleria Pesula består av en samling tecknade, slipade och skrivna verk. Språket är ett centralt element i hennes Outi Koivistos konst, men hon använder bokstäver närmast som en del av andra tecken och bilder. Via teckningar utforskar hon språkets relation till omgivningen och hon väger även i de olika städernas ljudlandskap i sina teckningar.

Ett av Outi Koivistos verk ses också utanför galleriets väggar. På en av de intilliggande byggnaderna har hon arbetat fram en platsspecifik textinstallation som kommer att leva och förändras under utställningens gång. Kylä – By heter verket som Koivisto lockar fram genom att skriva på väggen med kol.

Utställningen på Pesula Galleria pågår till den 22 september.

Mer läsning