Staden kom med nya coronarekommendationer – epidemiläget förvärras nu

Staden rekommenderar att man installerar Coronablinkern. Bild: Ari Sundberg/SPT

Coronavirussmittorna har ökat snabbt också i Borgå och under de senaste dagarna har flera massexponeringar ägt rum, skriver Borgå stad i ett pressmeddelande.

Det pressmeddelande som Borgå stad skickade ut på torsdagseftermiddagen anger tonen inför framtiden.

– Det har konstaterats betydligt fler smittade och exponeringar i oktober än tidigare under hösten. Tyvärr verkar epidemiläget förvärras i staden, säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Beskedet kommer efter att stadens ledningsgrupp samlades på torsdagen för att fatta beslut om rekommendationer kring smittspridningen.

Munskydd nästan överallt

Nu rekommenderas munskydd vid evenemang med över 20 personer både inomhus och utomhus. Föräldrar bör också använda munskydd när de rör sig i småbarnspedagogikens lokaler, till exempel när de för och hämtar barnen.

Staden rekommenderar dessutom att man i Borgå tillämpar HNS nya rekommendation för hobbyverksamhet från och med måndag, den 19 oktober.

– Vi vädjar ändå att rekommendationen följs till mån av möjlighet redan under inkommande veckoslut. De som ordnar kultur- och idrottsevenemang för över 50 personer behöver överväga om tillställningarna är nödvändiga eller om de kunde inhiberas för att undvika eventuella massexponeringar, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Den nya rekommendationen för hobbyverksamhet gäller idrottsföreningar, kurser vid medborgar- och arbetarinstitut, konstläroanstalter (exempelvis dans-, teater-, musik- och bildkonstläroanstalter) och grupphobbyer (scoutverksamhet, orkester- och körverksamhet).

Alla över 15 år som deltar i en hobbyverksamhet uppmanas att bära munskydd, i enlighet med den åldersgräns THL rekommenderar. Rekommenderad gruppstorlek för hobbyer i grupp är under 20 personer.

Ingen publik

Det rekommenderas att stora kultur- och idrottsevenemang, såsom utställningar, konserter och idrottsturneringar, inte arrangeras. Deltagarantalet borde ligga på under 50 personer – och ingen publik – om ett evenemang absolut måste arrangeras. Arrangören kan på förhand meddela att deltagarna ska använda munskydd om det ändå kommer publik till platsen.

– Det är viktigt att komma ihåg att man endast deltar i hobbyer om man är frisk. Man ska vara helt symtomfri och inte ha ens lindriga symtom, säger Ann-Sofie Silvennoinen.

– Vi följer noga med hur coronaläget utvecklas i området och andra myndigheters rekommendationer. Vi informerar vid behov dagligen om nya rekommendationer, tillägger Jukka-Pekka Ujula.

Distansarbete.

Begränsa privata tillställningar till 20 personer.

Munskydd används i kollektivtrafiken, offentliga lokaler inomhus och på publikevenemang.

Munskydd används inom ungdomsarbetet samt i Linnankosken lukio, Borgå gymnasium, Haaga-Helia, Careeria, Practicum, Laurea samt Borgå folkakademi/Akan.

Studerandes evenemang på fritiden bantas ner.

Alla Borgåbor använder Coronablinkern.

Mera information: https://www.borga.fi/information-om-coronaviruset-och-bekampning-av-det