Sprintrarna sporrade varandra till rekordfart

SPURTFAJT. IF Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto och Borgå Akilles Willem Kajander krossade personbästan och tog var sitt SFI-guld på Centralidrottsplan. Bild: Tommi Willberg

SFI-mästerskapen bjöd på en handfull banrekord på den nyrenoverade Centralidrottsplanen. På sprintsträckorna tog en östnyländsk duo tillbaka banrekorden från Sudan.

Sara Kuivisto på 800 och 3 000 meter, IF Ålands Hanna Wiss på 100 och 200 meter, IF Raseborgs Oliver Helander i spjut. Där bara några av planrekorden som sattes under SFIM-helgen på Centralidrottsplanen. Också på sprintsträckorna på herrsidan raderades planrekorden då Willem Kajander sprang hem guldet på hundringen och Eljas Aalto vann 200-metersloppet.

Kajanders guld på 100 meter kom på topptiden 10,51, men i en för hård medvind, 2,4 m/s. I försöket blev det 10,69, fyra hundradelar under Sudans Salem Yamis gamla rekord från 2000. På 200 meter skrivs Aaltos planrekord 21,45 – en hundradel snabbare än Yamis 17 år gamla notering. Därmed raderades hälften av Centralidrottsplans planrekord gjorda av internationella idrottare. Amerikanen Pat Mansons stavresultat 565 från 1991 och fransmannen Philippe Legards 29.02,23 på 10 000 meter från 1987 står ännu kvar.

– Det var en bra tävling, löpandet rullade bra. Jag är nöjd med rekordtiden på 200 meter. Jag är i form, säger Kajander som på 100 meter siktar på att slå Lauri Tuomilehtos Akillesrekord 10,60.

På 200 meter tog Kajander silver med tiden 21,54 efter att i försöksheatet tangerat sitt gamla personbästa 21,68.

– Jag har löpt halva säsongen i motvind, nu hade vi en liten medvind. Jag brukar ha så att formen hittas i slutet av säsongen. Höstens stora mål är att komma med till Sverigekampen, berättar Kajander.

Om knappa två veckor är det en granskningstävling i Elittävlingarna i Villmanstrand. En toppnotering och några skalpar där så kan Kajander packa kappsäcken.

Arbetstung helg för Aalto

Förutom guldet, plan- och personliga rekordet på 200 meter blev det också SFI-silver på 400 meter och en bronspeng på hundringen för Sibbovargen Eljas Aalto. Aalto var riktigt nöjd med helgens prestationer.

– Reaktionen, accelerationen och hållningen var bra. Loppet lyckades tekniskt jättebra, säger han pustande efter 200-metersrekordet.

21-åringens säsong har varit något av en fullträff: han har gjort personbästa på 100, 200 och 400 meter.

– Jo, tydligen bara stiger formen hela tiden. Löpandet är väldigt avslappnat. Tvåhundringen håller ihop till slut nu när också fyrahundringen rullar bra, säger Aalto.

Resultatet på banvarvet i SFI-mästerskapen blev 48,35, knappa tre tiondelar från personbästat.

– Jag är inte riktigt nöjd ännu! Jag är ute efter en sluttid som börjar med 47, säger trippelmedaljören leende.

Kuivisto publikfavorit

Helgens överlägsna publikfavorit var Akillesdamen Sara Kuivisto. Medeldistanslöparen är en sällsynt syn på Centralidrottsplanen, vilket var orsaken att hennes namn inte funnits med på listan med planrekord. Efter SFI-helgen är det dubbelt Kuivisto på listan och bara en 1 500-meterstävling ordnas så åker ett tredje planrekord i soptunnan så att det bullrar om det.

Den dubbla FM- och SFI-mästaren avrundade helgen med ett dominant sololopp på den något udda 3 000-meterssträckan. Riktigt publikfrieri där.

– Det här är en fin idrottsplan och det var skönt att tävla inför den här publiken. Löpandet kändes bra, säger Kuivisto.

Tiden på 800 meter blev lite på 2.05 men ännu snabbare ska det gå undan under närmaste veckor, avslöjar Kuivisto.

– Nästa veckoslut löps det hårt i Manchester. Det är ett 1 500-meterslopp där de lovat en farthållning som siktar på en tid på 4.05. Jag tror att jag kan komma ner till 4.08, säger Kuivisto vars personbästa i dag lyder 4.12,78.

I Elittävlingarna i Villmanstrand jagar hon däremot nytt personbästa på 800 meter.

Mer läsning