Sprid julglädje till mindre bemedlade barnfamiljer och ensamma seniorer

Presentkort åt barnen och julblomma åt de äldre, bland annat på det sättet kan Borgåborna göra en julglad insats för mindre bemedlade barnfamiljer och seniorer. Bild: Mostphotos

Julen närmar sig och många vill vara med och sprida julglädje till mindre bemedlade barnfamiljer eller ensamma äldre personer. Donationer, julblommor eller julkort – en liten julhälsning kan komma med stor glädje.

Coronapandemin påverkar också julen, tyvärr. Det är redan klart att stora julmiddagar med släkten inte är någon bra idé men coronaviruset påverkar också julklappsgivandet. Borgå stad har som tradition att förmedla julgåvor till mindre bemedlade barnfamiljer, men i år rekommenderar man hjälpglada Borgåbor att ge ett elektroniskt presentkort i stället.

– Vi rekommenderar att man i stället för vanliga julklappar ger ett elektroniskt presentkort via tjänsten eJoulupuu, säger servicechef Kristiina Huopalainen i ett pressmeddelande.

Via det elektroniska julträdet kan man undvika onödiga kontakter mellan den givande och mottagande parten, och via nättjänsten går det också att specificera klapp och mottagare ännu bättre än tidigare.

– Via eJoulupuu går det bättre att svara på de behov eller önskemål den som får julklappen har, säger Huopalainen.

Presentkort eller klapp

Julblommor eller julkort – en liten julhälsning kan komma med stor glädje till äldre Borgåbor.

Blombutiker i Borgå som deltar i kampanjen:

Henriettas blommor, Porvoon Kukkapalvelu, Porvoon Kukkapalvelu, Blomsterhuset i Borgå, S-garden och The Fancy Little Factory.

Så här skickar du julpost:

”Julpost”, Borgå stad/Äppelbackens servicecenter, Tullportsgatan 4, 06100 Borgå. Du kan också lämna din hälsning i postlådan som finns vid servicecentrets huvudingång. Posten delas sedan ut till de äldre.

Julträdet på nätet är tryggt att använda och genom att donera en lämplig summa kan man kanalisera julglädje till barn och unga i mindre bemedlade familjer. Summan som doneras förvandlas till presentkort till lokala företag, och det är församlingarnas diakoniarbete och stadens socialsektor delar ut dem till familjer.

Tjänsten på ejoulupuu.fi finns enbart på finska men formuläret med summa och kontaktuppgifter är inte komplicerat. Donationer kan göras fram till den 25 december.

Den som inte gillar nättjänster kan också göra en direktdonation till familjecentret i Borgå, men då måste men komma överens om julklappsöverräckningen i förväg med personalen.

Sex blombutiker i Borgå deltar i kampanjen där man kan skänka ena anonym och blomstrande julhälsning till en senior i behov av lite extra julglädje. Bild: Ksf-arkiv

En julblomma sprider också julens stämning, och i Borgå kan man glädja seniorer via julblomskampanjen som startar i morgon (20 november) och pågår till den luciadagen den 13 december. Sex lokala blomsterhandlare deltar i kampanjen (se faktaruta) och sörjer för att de äldre får blommorna levererade före julen.

Blomster– eller vanlig post

Det är lätt att ge blomsterglädje: Gå till blombutiken, välj en blomma för en summa som känns lämplig och en äldre person som är med i kampanjen, och önska god jul. Den som donerar blomman och den som får den förblir okända för varandra.

– När man väljer blomma lönar det sig att komma ihåg att blommor klarar av transporter och kölden på olika sätt. Floristerna hjälper gärna till att välja en blomma som håller till jul, säger välfärdskoordinator Petra Bärlund-Hämäläinen.

Kampanjen ordnas redan för fjärde gången tillsammans med lokala blomsterhandlare, men ny för i år är däremot satsningen på julpost till äldre. Borgå deltar i föreningen Siskots och Simots populära kampanj "Julpost till äldre". Fram till den 11 december kan Borgåborna skicka julkort till äldre personer inom hemvården och boendeservicen; seniorer som man inte känner personligen (se faktaruta med instruktioner).

Beskyddare för julpostgiven är republikens president Sauli Niinistö.

Genom att ge ett elektroniskt presentkort kan Bogårborna sprida julglädje till mindre bemedlade barnfamiljer. Bild: Mostphotos