Språket nyckeln till att passa in

Den nyblivna Borgåbon Maryna Green har ett bredare perspektiv på olika kulturer än de flesta. Hon är född i Sibirien och uppväxt i östra Ukraina, högt utbildad inom kemi, biokemi och strukturell biologi och har en lovande forskningskarriär på gång. Hon är också stolt mamma till en två månader gammal dotter.

När hon var sex år gammal flyttade Maryna Green (född Chukhlieb) från Sibirien i Ryssland till sin pappas hemstad Charkov i Ukraina. Hennes mamma har rötterna i Ryssland och Greens modermål är ryska.

– Jag växte upp i Charkov med mina föräldrar och min lillebror. Mamma och pappa bor fortfarande kvar där men min bror studerar barockmusik i Tyskland, säger Green.

Själv studerade hon på universitetsnivå i Charkov. Under studierna väcktes intresset för kemi och biologi.

– Båda mina föräldrar är geologer och jag minns att jag slutligen valde att studera kemi efter en diskussion med min pappa. Kemistudier kan leda till nästan vad som helst. Det är ett mycket intressant ämne.

Till Finland

2009 kom Green in på ett nytt internationellt magisterprogram vid Jyväskylä universitet där hon sedan valde att fortsätta fokusera på kemi. Till en början fick hon en liten kulturchock.

– Jag var nog inte riktigt förberedd på hur svårgenomträngda och brutalt ärliga finländarna kan vara. Under första veckan skulle vi göra ett grupparbete och jag gick glatt upp till några finska studenter och frågade om de ville bilda en grupp. När jag bemöttes med svaret "Nej, vår grupp är redan full" fick jag min första smak av hur rakt på sak man kan vara här i Finland. I Ukraina hade det varit nästan otänkbart att tacka nej.

FORSKARE. Maryna Green har studerat bland annat kemi, biokemi och strukturell biologi. Bild: Jon Nyqvist

Green anpassade sig snabbt till de finska egenheterna och började så småningom se också de positiva sidorna hos finländarna.

– Mest imponerad är jag nog av finländarnas ärlighet. Jag uppskattar också att när man väl blivit vän med en finländare är det ofta frågan om ett starkt vänskapsband. Jag stortrivdes i Jyväskylä. Det är en riktigt trevlig sommarstad med ett livligt studieliv.

Hon började genast studera finska vid sidan av huvudstudierna och rekommenderar varmt att lära sig det lokala språket till alla som funderar på att flytta till ett främmande land.

– De egentliga studierna var på engelska men jag valde att också lära mig finska genom att läsa det vid sidan om. Att kunna finska underlättade livet otroligt mycket. Det blev genast lättare att till exempel skaffa finska vänner, säger Green.

Green trivdes så pass bra i Finland att hon beslöt att fortsätta sina studier vid Uleåborgs universitet. I det här skedet valde hon att fokusera på biokemi och strukturell biologi. 2016 blev hon klar med sin doktorsavhandling som gick ut på att kartlägga beteendet hos vissa proteiner i människans nervsystem.

– Det är ett väldigt nytt forskningsområde som vi ännu inte vet så mycket om. Men möjligheterna växer i takt med att teknologin utvecklas. Forskning i dessa proteiner kan ge oss en förståelse i hur vissa sjukdomar som till exempel multipel skleros uppstår, säger Green.

Proteinmetoder

Tekniker som används för att studera proteiner.

Genom att isolera specifika proteiner med hjälp av olika avancerade tekniker kan man studera missbildningar och interaktioner i proteinerna.

Syftet är att upptäcka samband mellan missbildningar i vissa proteiner och sjukdomar som till exempel multipel skelros.

Nybliven Borgåbo

Efter sina studier började Green jobba på Helsingfors universitet som forskare. Hon träffade också sin blivande äkta man, Borgåbon Mikael Green, och flyttade till Borgå 2017 när de gifte sig.

– Borgå känns som en familjestad. Det är väldigt trivsamt här, säger Green.

Hon har gått på danslektioner i Konstfabriken och börjat studera svenska vid medborgarinstitutet.

– Jag har inte hunnit lära mig så mycket svenska ännu men så småningom klarar jag nog av att snappa upp lite av vad Mikael pratar om med sina föräldrar. I vardagen pratar vi finska där hemma.

Censur och splittring i Ukraina

Den nuvarande situationen i Ukraina är ett känsligt samtalsämne. Greens hemstad Charkov ligger endast 200 kilometer från landsdelen Donbass där det pågår ett krig som i västerländska medier beskrivs som en konflikt mellan ukrainska regeringsstyrkor och separatister stödda av Ryssland.

– Det är en mycket svår situation. Charkov ligger i östra Ukraina där en stor del av befolkningen har sina rötter i Ryssland. Man pratar också ryska som modersmål i väldigt stor utsträckning. Det finns de som vill splittra Ukraina i öst och väst men det kommer knappast att ske. Någon form av självstyre i öst kanske kunde fungera. Det finns tyvärr inga enkla svar, säger Green.

Nu för tiden litar Green inte på medierna utan reservation. Hon upplever att det finns en stark propagandamaskin i Ukraina just nu.

– Jag kollar nyheterna från många olika källor: Yle, Russia Today och Al-Jazeera som några exempel. Sedan får man göra en egen bedömning av vad den verkliga sanningen är.

Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin väcker också känslor hos Green. Då intervjun ägde rum en knapp vecka innan toppmötet hade hon inga höga förväntningar.

– Jag tror inte att något blir löst. Både Trump och Putin är dockor styrda av oligarker. Det är svårt att veta vem som egentligen har den verkliga makten.

Kulturarv

Familjen har alltid varit viktig för Green. Hon håller kontakt med sina föräldrar via Skype minst en gång i veckan. En gång om året besöker hon sina föräldrar eller så kommer de till Finland. I år var det föräldrarnas tur att besöka Borgå.

– De var imponerade över hur vacker och ren naturen är i Finland. De förundrade sig också över hur vardagligt finländarna klär sig. Tydligen ser man mycket fler kostymer på gatorna i Charkov än i Borgå, säger Green.

Green ser positivt på sammansmältningen av olika kulturer. Hon värdesätter språkkunskaper väldigt högt.

– Om man lär sig andra språk så vidgar man sitt perspektiv. Det blir inte bara lättare att se nya sidor i olika argument utan man kan också uppleva andra kulturer från en helt annan synvinkel.

Som nybliven mamma har hon också funderat på hurdant arv hon vill ge vidare till sin dotter.

– Att hon får lära sig ryska, mitt modersmål, är väldigt viktigt. Jag vill att min dotter ska få ta del av det rika kulturarvet i Ryssland. Det kommer att bli spännande att se hur många språk hon lär sig med tanke på hur många kulturer som möts under ett och samma tak hemma hos oss.