Spökvandring gjorde succé – nu kommer den minst lika gastkramande uppföljaren

SPÖKPROMENAD. Agata (Jenny Törnroos) tar på fredagskvällen med icke-lättskrämda vandrare på en kuslig och spökfylld promenad genom Gamla stan i Borgå. Bild: Freja Törnroos

Hundratalas personer hakade på spökvandringen som ordnades förra helgen i samband med köpmannaföreningen i Gamla stans spökkväll.

För Agata (Borgåguiden Jenny Törnroos) bjöd det på en utmaning att promenera omkring i Gamla stan med ett så stort följe; spöken är trots allt inte så lätt att locka fram. Skämt åsido, många av dem som deltog i vandringen suktade efter flera gastkramande berättelser från de bekanta turistkvarteren, och därför tar Agata på fredag med sig ett gäng icke-lättskrämda på en längre spökpromenad – en på svenska och en på finska.

Flera av husen i Gamla stan bebos av extra invånare i form av olika spöken och andar, och Borgås flera hundra år gamla historia rymmer gastkramande berättelser. Det är allmänt känt att det i de flesta hus händer märkliga saker. Kalla vindpustar sveper igenom rummet då det annars är vindstilla, steg hörs i trappor, föremål flyttas på och slängs i golvet ... I ett hus nära domkyrkan hände det sig att spökena härjade för fullt och knäppte på el-apparater i alla rum eller öppnade dörrarna på nätterna mitt under snöstormar, så tamburen fylldes med snö.

Allt har sin förklaring i Borgås långa historia, i människoöden och i hemskheter som hänt i staden. Spökguiden Agata har sett och hört en hel del, och på grund av ämnets rysliga natur påpekar hon att spökpromenaden inte lämpar sig för barn yngre än 12 år.

Fredagskvällens promenad startar på Gamla Rådhustorget och räcker en timme. Biljetterna kostar 15 euro per person och bör bokas på förhand på tfn 044–9862163. Det finns plats för 30 skräcklystna deltagare.

Gamla Rådhustorget, fredagen den 9 november klockan 18 (på svenska), klockan 19.30 (på finska).

Mer läsning