Spöket segrade över greven

VÄLKOMNA. Greve Johan Creutz hälsade gästerna från Tessjö skola hjärtligt välkomna till Malmgård. Bild: Petra Lind

Greven, grevinnan och de sjuttio barnen. Det kunde ha varit titeln på en gammaldags roman, men i stället var det precis som det var elever från Tessjö skola besökte Malmgård i går.

De senaste veckorna har det handlat om herrgårdar i skolorna i Forsby och Tessjö. Det så kallade herrgårdsprojektet, med Stödföreningen för Lovisa konstcentrum som primus motor, har gått in i fasen där eleverna först fått sig en dos herrgårdshistoria för att sedan få gästa en riktig herrgård. Eller herrgård och herrgård: Höstens elevbesök har gått till Malmgård vars imponerande tegelbyggnad i nyrenässansisk stil snarare klassas som ett slott.

– Välkomna, välkomna!

Greve Johan Creutz kommer ut på trappan för att hälsa runt sjuttio elever från Tessjö skola välkomna till slottet. Tonen är godmodig, så tycker han också att det är "fantastiskt roligt att få härliga ungar på besök".

– Jaha, du har visst tänkt stanna länge, skojar han med en elev med som har matsäckssmörgåsen eller kanske ett rosigt äpple från slottsträdgården på hälft.

Tessjöbarnen kanske inte inser det, men det är en unik timme som stundar. Malmgård slår rätt sällan upp dörrarna för gäster, och att få bli guidad av självaste "gamle greven" som Johan Creutz kallar sig är en ynnest i sig.

SLOTTSPRAKT. Greve Johan Creutz representerar den tolfte generationen på Malmgård. I visade han runt cirka sjuttio elever från Tessjö skola i slottet. Bild: Petra Lind

Frågvisa besökare

Det märks direkt att det är en grupp vetgiriga elever som gästar herrgården. Värden hinner knappt förklara att han ska berätta lite om husets och gårdens historia innan den första frågan avfyras: "Är det sant att det spökar här?". På ett "jo" från greven kommer följdfrågorna haglande. "Har du sett henne?" och "Vad heter hon?" undrar eleverna och sneglar förstulet omkring sig. Slottsbesöket har bara börjat men det står klart att husspöket Selma redan nu har gjort ett oförglömligt intryck.

Så hände det som inte får hända, en boll kraschade in i kronan och de blev ett hiskligt liv då de väl erkände för sin stränga farfar som då ännu bodde i huset.

Med blå platspåsar på fötterna ("kom sedan ihåg att det inte är några skridskor ni har på fötterna") vandrar vi en trappa upp och tar plats i stora salen. Johan Creutz berättar kort om gården som ägts av släkten Creutz sedan 1600-talet, om slottet som är byggt på 1880-talet och om greve Carl Magnus som var den första att bo i den pampiga byggnaden. Det tisslas och tasslas lite i leden då dagens greve kommer in på kristallkronorna i Murano-glas, men han är herre över situationen.

– Mina pojkar var i tioårsåldern då de spelade tennis här inne, trots att det inte var tillåtet. Så hände det som inte får hända, en boll kraschade in i kronan och de blev ett hiskligt liv då de väl erkände för sin stränga farfar som då ännu bodde i huset. Som tur är hittade vi en kista med reservdelar i en kista på vinden och kristallkronan kunde repareras.

ÄPPELPÄPPEL. Fjärdeklassaren Ella Felin (t.v.) och tredjeklassaren Denise Pahkala från Tessjö skola var inte sena att följa Kristina Creutz uppmaning och ta för sig av äpplena i den dignande slottsträdgården på Malmgård. Bild: Petra Lind

Spännande detaljer

Det finns mycket intressanta slottsdetaljer för de nyfikna och intresserade eleverna att ta fasta på. Som att hur länge det tar att tvätta alla fönster? En berättigad fråga eftersom huset har 52 rum – lika många som årets veckor som en av eleverna mycket riktigt vet – och hela 365 fönsterrutor. Biljardrummet med en mängd uppstoppade jakttroféer fascinerar också de unga besökarna och några dristar sig rentav till att smeka mjuka rävpälsar och vildsvinsfällar.

en kostade 1 riksdaler då den skaffades 1783, tror ni den var billig eller dyr?

I biblioteket blåser greven liv gårdens ekonomiska historia och låter skolbarnen tumma på tre tunga plattor; äkta riksdaler i tre olika valörer från slutet av 1700-talet. Johan Creutz, utrustad med vita bomullshandskar, visar upp en 1:a upplaga av Carl von Linnés botaniska verk över den svenska floran.

– Den kostade 1 riksdaler då den skaffades 1783, tror ni den var billig eller dyr? undrar han.

– Dyr, svarar eleverna och har så rätt.

För den summan kunde man på den tiden köpa sig en häst.

Herrgårdsprojektet fortsätter på våren med att elever från Isnäs skola får bekanta sig med Tjusterby gård. Andra herrgårdar som ingår i det treåriga projektet är Tervik gård och Kulla gård. Tågordningen är densamma som med Malmgård: herrgårdshistoria på skolbänken följt av fysiskt herrgårdsbesök som följs upp med en utställning om gården i fråga.

Stödföreningen för Lovisa konstcentrum körde i våras i gång ett treårigt projekt som syftar till att bekanta skolelever med den östnyländska herrgårdskulturen och själva herrgårdarna.

Först ut är skoleleverna i de svenskspråkiga och finskspråkiga skolorna i Forsby och Tessjö. Projektledarna Nina Björkman-Nystén och Lotta Suomalainen besökte förra veckan skolorna och berättade om traktens herrgårdar samt visat fotografier.

Den här veckan har eleverna fått bekanta sig med Malmgård slott och dess environger.

Herrgårdsprojektet har en budget på cirka 60 000 euro under det första verksamhetsåret. Målet är att samtliga elever på grundskolenivå i Lovisa ska få bekanta sig med traktens herrgårdar.

Mer läsning