Spelrecension: Lagbaserad svävarracing med underhållande twist

INGA VAPEN. Regelrätta vapen finns inte. Däremot kan färgtanken användas till att spruta färg framåt istället för under sig, vilket tillfälligt kan sätta motståndare ur kurs. Bild: Okänd

F-Zero möter Splatoon i denna bokstavligt talat färgsprakande svävarracer.

Trailblazers

Format: Digitalt (Xbox One, PlayStation 4, PC, Switch)

Genre: Racing

Åldersgräns: 3

Betyg: 3/5

"Som en korsning mellan F-Zero och Splatoon" har upphovsmakarna själva beskrivit Trailblazers. Och det är onekligen träffande. Denna fartfyllda, lagbaserade partyracer låter upp till sex svävarfarkoster tävla loss på futuristiska banor i sann F-Zero-anda. Men den avgörande twisten är snarare som hämtad ur Nintendos färggranna actionrökare Splatoon. Farkosterna är nämligen bestyckade med färgtankar, med vilka man kan sprida långa stråk av färg efter sig. Att lära sig hantera denna mekanik på bästa sätt är ett måste för att kunna göra anspråk på förstaplatsen. De färgglada spåren genererar nämligen turbo, något som tvingar de tävlande att strategiskt täcka underlaget med lagets kulör för snabbaste möjliga framfart.

Det är en originell och kul idé som känns övervägande lyckad även i praktiken. Inte minst lämpar sig konceptet ypperligt för hederliga spelkvällar med kompisgänget, med den sortens stämning och skojfriskt käbbel som bara infinner sig när alla sitter hopknölade i soffan. Spellägena kommer i flera olika utföranden och kretsar kring färgaspekten på olika sätt, där 'Gate Chase' sticker ut lite genom att inte tillåta någon manuell målning. Istället måste man här precisionsenligt sicksacka genom ringar för att färglägga vägbanan och upprätthålla farten. Mest kaotiskt blir det i alla mot alla-varianterna där alla lika frenetiskt slåss om utrymmet och kletar färg omkring sig i allsköns nyanser. Det blir lätt smått hysteriskt på ett underhållande sätt.

Och det är framförallt just så Trailblazers bör upplevas, på en och samma TV. Enspelarläget som erbjuds – i princip en längre serie race mot datorstyrda förare – är funktionellt men i själva verket mest ett småkul bihang. Saknar man verkliga vänner att spela med är onlineläget ett alternativ – men den hittills begränsade spelarbasen gör det svårt att få till de rätta förutsättningarna. Ett faktum som naturligtvis ligger helt utanför utvecklarnas makt, men inte desto mindre är direkt avgörande för underhållningsfaktorn.

Överlag är annars Trailblazers lätt att tycka om. Resurserna har uppenbart inte varit de största och utförandet är knappast fläckfritt i alla avseenden. Men det bygger på en rolig idé och har med dess tecknade grafikstil, hippa soundtrack och fantasifulla karaktärsensemble (bestående av utomjordingar, robotar och reptiler) en bokstavligt talat färgstark personlighet.

Trailblazers är inte partyracing-genrens nya Mario Kart 8 direkt, men under rätt omständigheter helt klart underhållande för vad det är.

Mer läsning