Spelrecension: Kul och fartfyllt i lervällingen

BYGGA BANOR. Det lättanvända banbyggarverktyget är ett kul inslag, som både utgör ett uppfriskande avbräck och förlänger hållbarheten. Bild: Milestone

Den som följt Milestone en längre tid vet att den italienska racingstudions logotyp på ett omslag inte är en helt tillförlitlig kvalitetsgarant. Studion är tveklöst kompetent, men ovanan att utveckla för många projekt samtidigt har dessvärre lett till en spretig formkurva.

Monster Energy Supercross: The Official Videogame

Format: Xbox One, PlayStation 4, PC, Switch

Åldersgräns: 3

Betyg: 3/5

Med Monster Energy Supercross: The Official Videogame inleder studion i alla fall 2018 på ett lovande sätt. Precis som titeln så kortfattat och koncist avslöjar baseras spelet på den arenabaserade släktingen till motocross. Med tillgång till den officiella licensen avser spelet att på bästa möjliga sätt återskapa sporten i digital form, med autentisk inramning och verklighetsbaserade förare, fordon och arenor.

Att vara en supercross-nörd är ändå inget måste. Tack vare bra körkänsla och en lagom intrikat och framför allt anpassningsbar fordonsfysik kan även den mer allmänt racingspelsintresserade ha behållning av de underhållande fartfyllda racen. Kombinationen av de snabba, aggressiva crosshojarna och de guppiga och skarpt svängande körbanorna skapar en rafflande nerv och oförutsägbarhet.

Den som finner det lite överkurs att behöva styra förarens kroppsvikt manuellt och ta hänsyn till mer fordonsrelaterade teknikaliteter, kan med fördel utnyttja de virtuella "stödhjul" som erbjuds – medan den som söker en mer realistisk simulering lika enkelt kan avstå dem. Även tävlingarna kan ställas in efter smak, om man till exempel vill slippa den långa kvalificeringsprocessen eller reducera antalet varv. Flexibiliteten gör spelet njutbart för en bredare målgrupp, utan att kompromissa för mycket åt någondera håll.

Trots den visuella variationsbristen som kommer på köpet med sporten – det är liksom lite svårt att skilja på likartad lera och anonyma läktare i konstant kvällsmörker – är även det grafiska intrycket tämligen lyckat. Fordon och förare är välgjorda, underlaget deformeras som i verkligheten och de enkla men snygga kameralinseffekterna skänker en passande "smutsig" känsla till den visuella profilen.

Karriärlägets oinspirerade och alltför bekanta upplägg, och motståndarförarnas stundtals opålitliga intelligens, vittnar förvisso om att inte heller Monster Energy Supercross lämnats alldeles opåverkat av Milestones rasande produktionstakt och dess bieffekter. Det finns till synes nedärvda brister från andra Milestone-spel här, som borde ha varit undanröjda.

Men dessa trots allt uthärdliga skavanker åsido är Monster Energy Supercross ett välkommet tillskott i en annars ekande tom vrå av racinggenren.

Mer läsning