Spelmän bjuder på toner från Vessö

Det handlar om spelmansmusik och framför allt om Vessömelodier då Östra Nyland spelmansgille i helgen välkomnar till konsert på Svenskborg.

Wessölandets Ungdomsförening har redan en längre tid fokuserat på att bevara och lyfta fram öns kulturtraditioner, bland annat i formen av gamla smalfilmer som restaurerats. Med anledning av att föreningen fyller 100 år i har man rott i land ett musikaliskt storprojekt som går under namnet Toner från Vessö. Det är fråga om ett digert häfte som omfattar närmare femtio låtar med Vessöanknytning, text och noter inkluderade.

– Det är viktigt att musik som av tradition spelats på ön bevaras för eftervärlden, sade eldsjälen Olof Blomqvist i en intervju för Östnyland i början av året.

Arbetet med Vessömelodierna har pågått en längre tid och ledordet har varit folkmusik och spelmansmusik, så när som på några undantag. Släktingar till tonsättare som Runar Lindén och Gunnar Loman ombads leta efter gamla noter och det blev napp bland annat i form av en portfölj som innehöll sextio sånger, ballader och visor. En del av musiken var känd från förut, såsom exempelvis Lomans ofta spelade Hembygden, men en del av styckena har inte spelats på sextio år. Till exempel Runar Lindéns 22:a bataljonens marsch hör till de bortglömda låtarna.

Skärgård och kaffepaus

En närmare titt på sångtexterna visar att skärgården och havet ofta fungerat som inspirationskälla för Vessötonsättarna, och i förordet konstateras att speciellt Kroksnässundet verkar ha fått inspirationen att flöda. Som bekant var bland annat nationalskalden J.L. Runeberg sommarbosatt på gården Lill-Kroksnäs och medan Theodor Lindh, mannen bakom texten till Nylänningarnas marsch, bodde på Stor-Kroksnäs gård.

Sånghäftet har dessutom utökats med sånger och visor som sommarvessöbor skrivit. Vissångerskan Barbara Helsingius, med sommarkopplingar till Kroksnäs är väl förtrogen med dialekten, och det märks inte minst i den humoristiska visan Ja' tränger far heim, sa Sulima – ofta citerad i kafferepssammanhang med fortsättningen "å så satt hon ååter ein tiima". Som ett annat exempel kan nämnas den musikaliska mångsysslaren Mika Westerlund vars stycke Min lille prins från 2007 finns med i samlingen. Även andra yngre textförfattare och kompositörer kontaktades för att ge musikalisk bredd åt häftet Toner från Vessö.

Sydligare "öklassiker" (med anspelning på Sondby respektive Gräsviken) som Arvi Wartiovaaras Sondbysången med musik av Armas Järnefelt och Långmalmsvägen där Ragnhild Gustafsson skrivit texten och Ingmar Gustafsson står för musiken finns också med. Något mer överraskande är skeppsbyggaren Viking Gustafssons bidrag i form av två tangon som komponerats på dator.

– Ta till exempel Tango 20, det är en riktigt bra tango, säger Kim Lönnroos, medlem av arbetsgruppen bakom sånghäftet.

Gedigen helhet

I Toner från Vessö ingår korta presentationer, med bild, på tonsättarna vars musik följer näst i sånghäftet. I fråga om Theodor Lindhs marsch berättas det till exempel att texten lär ha kommit till efter en stormig seglats till Glosholm år 1866.

Lovisadirigenten Arno Kantola har dykt ner i musikarvet från Vessö och har bland annat arrangerat musiken på nytt.

– Arno Kantola har gjort ett jättejobb med att skriva om och skriva rent noterna samt skriva stämmor, säger Kim Lönnroos som också är ordförande för sextioårsjubilerande Östra Nylands spelmansgille.

I helgen är det dags för gillets jubelkonsert nummer tre för i år och den här gången handlar det till hälften om spelmansmusik och till hälften om Vessömelodier. Självskriven konsertplats är ungdomsföreningshuset Svenskborg på Vessö

Fakta

Spelmanskonsert

Östra Nylands spelmansgille firar sitt sextioårsjubileum med en konsert på Svenskborg, Vessö, lördagen den 22 oktober klockan 17.

Samtidigt uppmärksammas sånghäftet Toner från Vessö.

Biljetterna kostar 15 euro och inkluderar kaffe med dopp.

Fakta

Toner från Vessö

46

låtar ingår i sånghäftet som ges ut med anledning av att Wessölandets Ungdomsförening firar 100 år i år.

9

personer, Olof Blomqvist, Tommy Finnbäck, Arno Kantola, Berit Henriksson, Kim Lönnroos, Markus Grönqvist, Johanna Rosenström, Carina Nyholm och Bjarne Andersson, har ingått i arbetsgruppen bakom projektet.

20

euro kostar sånghäftet som från och med den 22.10 säljs i Tarttis-kiosken i Tarkis och på Mia Fashion & Fit i Nygård. Det finns också till salu i samband med lördagens konsert.